Τροϊκολαγνεία ή απλά ερασιτεχνισμός


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ*   

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η καινούργια Κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει την εξουσία. Μπορεί τις μεγαλύτερες ευθύνες για την τραγική κατάσταση της οικονομίας μας να τις έχει η προηγούμενη Κυβέρνηση, όμως η νυν κυβέρνηση, μέχρι τώρα, δεν απέδειξε ότι διαφέρει από την προηγούμενη.

Σίγουρα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην κριτική μας ενάντια στον Πρόεδρο, αφού μετρά μόνο κάποιες βδομάδες στην εξουσία. Όμως από την άλλη δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα κραυγαλέα λάθη, τον ερασιτεχνισμό και στην έλλειψη σχεδιασμού τόσο για τη διαχείριση της κρίσης όσο και για την επόμενη μέρα.

Η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β και ότι θα ακολουθηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα που προβλέπει το Μνημόνιο. Από την άλλη είναι κοινά αποδεκτό, ακόμα και από τον ΔΗΣΥ, ότι το Μνημόνιο είναι ιδιαίτερα οδυνηρό και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άλλα Μνημόνια με επαχθείς όρους, που θα αφορούν τόσο τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα όσο και θέματα εθνικής κυριαρχίας. Μάλιστα ακούσαμε δηλώσεις που στέλνουν την Τρόικα στον «αγύριστο» αν βρούμε τα λεφτά που χρειάζονται. Είναι για να διερωτάται, όμως, κανείς για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τους τεχνοκράτες της κρατικής μηχανής, ακαδημαϊκούς και άλλους ειδικούς αλλά και ανεξάρτητους οίκους με στόχο, τουλάχιστο, τη μελέτη ενός εναλλακτικού σχεδίου απεμπλοκής από το Μνημόνιο.

Με απλά λόγια η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να διώξει την Τρόικα, όταν βρει τα απαραίτητα χρήματα αλλά την ίδια ώρα δηλώνει πλήρη προσήλωση στο Μνημόνιο και δεν προχωρεί προς τη διερεύνηση του ενδεχομένου να υπάρχουν άλλες λύσεις για να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στην Τρόικα. Λεει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή αλλά την ίδια ώρα δεν κάνει και κάτι για να δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση, έστω τις προϋποθέσεις, για να δημιουργηθεί μια άλλη εναλλακτική επιλογή. Λεει ότι παρέλαβε ένα κράτος υπό χρεωκοπία αλλά την ίδια ώρα το Ταμείο Αλληλεγγύης μένει μόνο στα χαρτιά και από την άλλη, δεν γίνεται καμιά ενέργεια για τη σύσταση μια ομάδας διαχείρισης της κρίσης, η οποία θα σχεδιάσει τις αμέσως επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης αλλά και όλων των οργανωμένων φορέων. Με τι έχουμε άραγε να κάνουμε; Τροϊκολαγνεία ή απλά ερασιτεχνισμός;; Κι εφόσον οι Κυβερνώντες αρνούνται την ιδιότητα του «τροϊκολάγνου» τότε ισχύει ο ερασιτεχνισμός, ο οποίος, όμως, όπως απέδειξε η προηγούμενη Κυβέρνηση, είναι εξίσου επικίνδυνος.

*Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΚΣ ΕΔΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










155