Τρόπους με τους οποίους θα βελτιωθεί η επίδοση των Κυπρίων μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς, συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής με την Ευρωπαία Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας ΑνδρούλλαΒασιλείου.
Συζήτησαν επίσης τρόπους αξιοποίησης τρόπων ευρωπαϊκών κονδυλίων για θέματα παιδείας και πολιτισμού καθώς και θέματα πολιτισμού και κυρίως πώς μπορεί η Κύπρος να χρησιμοποιήσει αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει καλύτερα.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Καδής ευχαρίστησε την Επίτροπο για την ενδιαφέρουσα, όπως είπε, συζήτηση καθώς και για συνεργασία και τη στήριξή της.
Οπως είπε, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και θέματα που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τις εξελίξεις όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τις εκθέσεις που έχει υποβάλει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Επίτροπος, είπε ο κ. Καδής, ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των εκθέσεων και συζήτησαν πώς θα αξιοποιήσουν τις εκθέσεις στην πορεία.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, είπε, στο πώς λειτουργούμε από εδώ και πέρα ούτως ώστε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις της Κύπρου ιδιαίτερα σε σχέση με τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών μας ούτως ώστε και σε διεθνείς διαγωνισμούς η Κύπρος να παρουσιάζεται εκεί που της αξίζει και ανάλογα με τις επενδύσεις που διοχετεύει στον χώρο της παιδείας.
Ο κ. Καδής είπε ότι συζήτησαν τρόπους αξιοποίησης τρόπων ευρωπαϊκών κονδυλίων για θέματα παιδείας και πολιτισμού και εξέφρασε ικανοποίηση για την ετοιμότητα της Επιτρόπου να “στηρίξει τις προσπάθειες που θα καταβάλουμε ως υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα”.
Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και θέματα πολιτισμού και κυρίως πώς αυτό το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Κύπρος, τον πολιτιστικό της πλούτο, μπορεί να τον αναδείξει και αξιοποιήσει όσον το δυνατό καλύτερα.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα. Βασιλείου εξέφρασε ικανοποίηση για τη πρώτη της συνάντησή της με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συνεργασία τους ξεκίνησε ήδη από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχαν στο διήμερο συμβούλιο Παιδείας και Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού και συνεχίστηκε σήμερα στο Υπουργείο.
Ανέφερε ότι συζήτησαν “το παράδοξο της Κύπρου που ενώ πραγματικά είναι από τις λίγες χώρες οι οποίες έχουν φθάσει και ξεπεράσει τους στόχους που θέσαμε για την Ευρώπη 2020, δηλαδή πώς να ενθαρρύνουμε περισσότερα παιδιά να αποκτούν πανεπιστημιακό δίπλωμα, έχουμε περάσει κατά πολύ το στόχο, έχουμε μειώσει το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο και αυτά τα δύο είναι πολύ ευχάριστα, ταυτόχρονα όμως βλέπουμε ότι η Κύπρος υστερεί πάρα πολύ στους διεθνείς διαγωνισμούς αναφορικά με την ανάγνωση, μαθηματικά,τις επιστήμες, ο διαγωνισμός της PISA που είναι η πρώτη φορά που συμμετείχε η Κύπρος τα αποτελέσματα του οποίου δεν ήταν πολύ καλά για την Κύπρο”.
Συζήτησαν επίσης τρόπους για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα, είπε, προσθέτοντας ότι “ούτε εγώ, ούτε ο Υπουργός πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας υστερούν σε οτιδήποτε σε σχέση με άλλα παιδιά άλλων χωρών που συμμετέχουν, απλούστατα είναι ίσως το σύστημα που δεν διευκολύνει τα παιδιά να αποδώσουν στο έπακρο σε αυτούς τους τρεις τομείς. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε αυτά τα οποία μαθαίνουμε. Πρέπει, είπε, να βλέπουμε τί αποκομίζει το παιδί, τί μαθαίνει το παιδί όταν φύγει από το σχολείο και όχι απλά τί του διδάσκουμε γιατί μπορείς να διδάσκεις ένα θέμα αλλά το παιδί να μην είναι σε θέση να το αφομοιώσει λόγω ακριβώς της μεθοδολογίας που διδάσκεται. Αν και είναι δύσκολα θέματα, είπε, όταν στοχεύσουμε να καλυτερεύσουμε τις μεθόδους μας και τον τρόπο διδασκαλίας, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα στο μέλλον για την Κύπρο”.
Είπε επίσης ότι όλοι συμφωνούν ότι η Κύπρος έχει ένα ανεκτίμητο προϊόν στον πολιτιστικό τομέα και αυτό το προϊόν θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβληθεί για την καλύτερη προβολή του νησιού μας σε πάρα πολλούς τομείς, για την αξία του πολιτισμού, για την συμμετοχή του πολιτισμού και στην εκπαίδευση, αλλά και για του τουριστικούς και οικονομικούς λόγους.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της θητείας της.
Σε ερώτηση αν σκοπεύουν να ληφθούν μέτρα από τη νέα σχολική χρονιά για βελτίωση του συστήματος, ο κ. Καδής είπε ότι μελετούν τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και εκεί που θα διαπιστώσουν ότι τα μέτρα είναι ωφέλιμα για τον τόπο, θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους, αφού προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο είπε, δεν βλέπει να είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Μελέτη του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από κοινού με την Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο, κατατάσσει τους 15χρονους Κύπριους στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στις δεξιότητες, στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και στις θετικές επιστήμες. Αναφορικά με την Κύπρο, το 32,8% των 15χρονων είχε χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση, επίδοση που ήταν η τρίτη χειρότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στα μαθηματικά έχει πρόβλημα το 42% των 15χρόνων Κυπρίων, επίδοση που ήταν η δεύτερη χειρότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία, και στις θετικές επιστήμες το 38,6%, που ήταν η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ.