Χρ. Χριστοφίδης: Η σχολική χρονιά ξεκινά με πολλές ελλείψεις, αβεβαιότητες και ένα αρνητικό κλίμα


Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης απευθύνει σε όλους τους εμπλεκόμενους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα μήνυμα αγώνα, προοπτικής και προσπάθειας για μια επιτυχημένη χρονιά προς όφελος πρώτα και κύρια των νέων μας. Ευχόμαστε στους μαθητές μας, στους φοιτητές μας, σε όλους τους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους τεχνοκράτες μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή χρονιά που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Στο μήνυμα του ο κ. Χριστοφίδης επισημαίνει τα ακόλουθα:

Δυστυχώς, η φετινή χρονιά δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και αυτή δεν είναι μια δική μας μόνο εκτίμηση, αλλά εκτίμηση όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οργανωμένων γονιών και άλλων εμπλεκομένων. Μια σειρά αποφάσεις, κάποιες που επιβλήθηκαν από την Τρόικα αλλά και κάποιες που επιβλήθηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση, και η έλλειψη σωστού προγραμματισμού, δημιούργησαν μια κατάσταση με πολλές ελλείψεις, πολλές αβεβαιότητες και ένα αρνητικό κλίμα ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές.

Εμείς, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, συναντήσεις με όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οργανωμένους γονείς, πανεπιστημιακές αρχές και άλλους φορείς, όχι όμως δυστυχώς με τον αρμόδιο Υπουργό, παρά τις προσπάθειές μας. Θεωρούμε ότι η έλλειψη διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και σύνθεσης δεν βοηθά καθόλου ειδικά στην πολύ δύσκολη συγκυρία, στην οποία βρισκόμαστε. Είναι ευθύνη του αρμόδιου Υπουργού να υπάρξει διάλογος και ζύμωση.

Επισημαίνουμε τα βασικά προβλήματα, τα οποία υπάρχουν ενόψει της νέας χρονιάς, σε ακόμα μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε και να συμβάλουμε σε λύσεις αναγκαίες για μια επιτυχημένη χρονιά.

-     Υπάρχουν, όπως σημειώνουν και όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, σοβαρά προβλήματα στελέχωσης. Η παγοποίηση των προαγωγών,  που επιβλήθηκε  από τα συγκυβερνώντα κόμματα, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα σωστής στελέχωσης, αφού υπάρχουν τεράστια διοικητικά κενά στα σχολεία μας, στην προδημοτική, δημοτική και μέση εκπαίδευση. Το μέτρο αυτό, έχει στερήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας και έχει συμβάλει στο να παραμένουν ακόμα και σήμερα δεκάδες συμβασιούχοι αδιόριστοι. Εισηγούμαστε την άμεση κατάργηση της νομοθεσίας Αβέρωφ Νεοφύτου και εξέταση τρόπων για να γίνουν οι προαγωγές με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος.

-     Το πρόβλημα με τους αδιόριστους συμβασιούχους έχει την πτυχή της ουσίας και την ηθική του πτυχή. Η ουσία του θέματος είναι ότι μειώνονται οι θέσεις στην εκπαίδευση, ενώ υπάρχουν ανάγκες και θα μπορούσε το εκπαιδευτικό σύστημα να ενισχυθεί ουσιαστικά με την εργοδότηση των ανθρώπων αυτών. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκαίοι. Η ηθική πλευρά του ζητήματος, συνίσταται στο γεγονός ότι όταν η κατάσταση και τα δεδομένα ήταν ήδη ξεκάθαρα ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, υπήρξε ρητή δέσμευση  τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τον Υπουργό, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επαναπροσληφθούν, με πρόσθετες αποκοπές μάλιστα μισθών για να καλυφθεί η διαφορά στον προϋπολογισμό του κράτους. Ζητούμε την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, κάτι που στη βάση εισηγήσεων που έχουν τεθεί και από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

-     Υπάρχει μια ασάφεια και αβεβαιότητα για το πώς προχωρά η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ειδικά η εφαρμογή των επιστημονικά και δημοκρατικά διαμορφωμένων νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Τα τελευταία δέκα χρόνια που εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση, οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις εφάρμοσαν την αρχή της ανάθεσης σε ειδικούς επιστήμονες με την εμπλοκή εκατοντάδων εκπαιδευτικών τη διαμόρφωση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Ανησυχούμε από το γεγονός ότι συγκεντρωτικά, η προσπάθεια αυτή φαίνεται να περνά στα χέρια του πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Παιδείας και κάποιων υφιστάμενών του, γεγονός που ανατρέπει την επιστημονική και ανοιχτή διαδικασία, που ακολουθείτο μέχρι σήμερα και αυτό δημιουργεί εύλογες ανησυχίες.

-     Οι μαθητές και οι φοιτητές μας τη χρονιά αυτή, θα χρειαστούν τη μεγαλύτερη δυνατή υλική και ψυχολογική στήριξη. Από τον περασμένο Μάιο, έχουμε καταθέσει στον Υπουργό Παιδείας 10+1 προτεραιότητες για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων εντός του εκπαιδευτικού συστήματος. Προτάσεις συγκεκριμένες και κοστολογημένες. Δυστυχώς, από τότε δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Αντίθετα, τα κόμιστρα στα λεωφορεία που επιβάλλονται από φέτος  στους μαθητές μας, η υποβάθμιση των σχολείων ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας, η μείωση των κονδυλιών σε φοιτητικές υποτροφίες και βοηθήματα, καθιστά τη σχολική τσάντα για φέτος πιο ακριβή για τους γονιούς, σε μια περίοδο που οι άνεργοι αυξάνονται, οικογένειες δυσκολεύονται να επιβιώσουν και το εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να ανακουφίζει.

-     Μερικά εικοσιτετράωρα πριν το πρώτο κουδούνι σοβαρά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως το κατά πόσο θα λειτουργήσει τελικά ο κλάδος της κομμωτικής στην τεχνική εκπαίδευση, στον οποίο έχουν ήδη εγγραφεί δεκάδες παιδιά και του οποίου η αναστολή αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά λίγες εβδομάδες πριν.

Τέλος προτείνουμε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εκπαίδευσης για να εξετάσουμε όλοι μαζί τρόπους αντιμετώπισης των καυτών προβλημάτων της νέας χρονιάς. Μοναδική δική μας έγνοια είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη. Δώσαμε ήδη προτάσεις. Μια σειρά από ζητήματα θα οδηγηθούν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής από το ΑΚΕΛ, με στόχο τον έλεγχο και την άσκηση πίεσης για να δοθούν λύσεις».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










254