Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης μιλώντας μετά τη συνάντηση με την ΠΟΕΔ είπε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν αλλαγές και εκσυγχρονισμός του συστήματος διορισμων, ώστε το νέο σύστημα και οι αλλαγές να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι η πρόταση του Υπουργού Παιδείας στηρίζεται σε ένα προηγούμενο σχέδιο που είχε διαμορφωθεί και στο οποίο οι αλλαγές που επήλθαν είναι προς το χειρότερο.
«Επιδεινώνουν ουσιαστικά την πρόταση που υπάρχει ενώπιών μας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμών, από αυτή την πρόταση προκύπτει μια σειρά ερωτήματα και αν οι πολιτικές δυνάμεις και οποιοιδήποτε άλλοι δεν έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα δεδομένα, στοιχεία και αριθμούς, δεν θα μπορέσουμε στα σοβαρά να διαμορφώσουμε μια τελική τοποθέτηση», τόνισε.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι σήμερα απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας διατυπώνοντας αυτά τα ερωτήματα και ζητώντας στοιχεία για να μπορεί αν υπάρξει σοβαρή τοποθέτηση.
Ακολούθως επισήμανε:
«Το ΑΚΕΛ διεξάγει επαφές και διάλογο γιατί θεωρεί πως χωρίς σοβαρό και δημοκρατικό διάλογο δεν μπορεί να επιτευχθεί καμιά πρόταση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.
Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μια δύσκολη κατάσταση που υπήρχε στο χώρο της παιδείας με την έναρξη της χρονιάς με πολλά προβλήματα, με τους αδιόριστους συμβασιούχους κατά παρέκκλιση σαφών δεσμεύσεων για επαναδιορισμό τους και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας, ήρθε να προστεθεί ένα πολύ κακό κλίμα με έντονες αντιπαραθέσεις, με χαρακτηρισμούς, με λεκτικούς προπηλακισμούς που δεν μπορεί να βοηθήσει ποσώς στην προσπάθεια που γίνεται.
Την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση την φέρει ο αρμόδιος Υπουργός τον οποίο κάλεσε το αμέσως επόμενο διάστημα, να βρει τρόπους να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βελτιωθεί το κλίμα για να μπορέσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν ένα ουσιαστικό διάλογο.
Έχουμε ήδη εκφράσει την άποψή μας ότι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διασφαλιστούν είναι και ζήτημα ηθικής υποχρέωσης της πολιτείας, είναι και ζήτημα ουσίας, δεν μπορούν άνθρωποι που είναι στα θρανία για 5, 10 12 χρόνια με ουσιαστική εμπειρία, με σοβαρή τριβή με το εκπαιδευτικό σύστημα, να πεταχτούν από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και στις μονιμοποιήσεις προσωπικού που είναι εκεί παγοποιημένες πέραν των δύο χρόνων.
Χρειάζεται χρόνος για διάλογο λέγοντας ότι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα θα είναι σε βάρος της πρότασης της ίδιας και επιβάλλεται να δοθεί χρόνος όταν όλοι θα έχουν τα δεδομένα, ώστε να γίνει μελέτη και ανταλλαγή απόψεων.
Αν δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα μπροστά μας θα τοποθετούμαστε με συνθήματα χωρίς να έχουμε ουσία».