Χριστόφορος Γεωργίου: Το μυστικό για το χρυσό της 9ης Παγκύπριας Λογιστικής Ολυμπιάδας


Η Παγκύπρια Ένωση Καθηγητών Οικονομικών Μαθημάτων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου διοργάνωσε στις 10 Μαρτίου 2013 την 9η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου, Α’, Β’, Γ’, Δ’ Λυκείου (έβδομη τάξη για ορισμένα ιδιωτικά σχολεία). Φέτος συμμετείχαν 535 υποψήφιοι από 65 Σχολεία, Ινστιτούτα (Δημόσια και Ιδιωτικά) από όλη την Κύπρο. Οι μαθητές, οι οποίοι διακρίθηκαν θα βραβευθούν με χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε ειδική τελετή. Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο μαθητής Α΄ Λυκείου του Πασκάλ Λεμεσού Χριστόφορος Γεωργίου, ο οποίος συμμετείχε στο διαγωνισμό με ιδιωτικό φροντιστήριο. Με τον χρυσό νικητή  της 9ης Παγκύπριας Λογιστικής Ολυμπιάδας το Paideia-News.com είχε μια σύντομη συνομιλία:    

Ευκαιρία ανάδειξης δυνατοτήτων

Τι σε ώθησε να συμμετέχεις στο διαγωνισμό για την 9η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα;

Είναι γεγονός πως διαγωνισμοί όπως ο συγκεκριμένος αποτελούν ευκαιρίες που κάθε μαθητής πρέπει να κυνηγά και να αρπάζει. Τέτοιοι διαγωνισμοί προσφέρουν την ευκαιρία ανάδειξης των δυνατοτήτων ενός μαθητή και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν κατά πόσο επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια για την εκμάθηση ενός συγκεκριμένου μαθήματος. Έτσι, με το σκεπτικό αυτό, αποφάσισα να λάβω μέρος στην 9η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα. Ακόμη και να μην τα πας τόσο καλά, το να λαμβάνεις μέρος σε διαγωνισμούς όπου υπάρχει συναγωνισμός με μαθητές σε Παγκύπρια εμβέλεια, τότε η εμπειρία και μόνο που αποκτάς είναι κάτι αρκετά σημαντικό. Με την συμμετοχή μου στον διαγωνισμό αυτό απέκτησα φυσικά την εμπειρία αλλά ανταμείφτηκα και για την σκληρή δουλειά μου.

Τεράστια εμπειρία

Πως βίωσες την εμπειρία του διαγωνισμού;

Ο διαγωνισμός αυτός ήταν μία τεράστια εμπειρία για μένα καθώς είχα την ευκαιρία να συναγωνιστώ με μαθητές της ηλικίας μου και μεγαλύτερους. Το γεγονός ότι κατάφερα να πάρω ένα χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε τόσους διαγωνιζόμενους με έκανε περήφανο για τη σκληρή δουλειά μου. Είναι σημαντικό να ανταμείβονται οι προσπάθειές σου με τέτοιο τρόπο, αφού καταφέρνεις τους στόχους σου και πηγαίνεις μπροστά, στοχεύοντας ακόμη πιο ψηλά. Ακόμη όμως και να μην βραβευόμουν, η εμπειρία που θα αποκτούσα θα ήταν εξίσου σημαντική.

Με έκανε να νιώσω περήφανος

Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν έμαθες για τη διάκρισή σου και την νίκη χρυσού μεταλλίου;

Ήταν σίγουρα κάτι που με έκανε να νιώσω περήφανος για τις δυνατότητές μου και ικανοποιημένος για την επίτευξη του στόχου μου και για το γεγονός ότι δεν πήγε χαμένος ο χρόνος και ο κόπος που αφιέρωσα για τον διαγωνισμό αυτό. Ακόμη, αυτή μου η επιτυχία με έκανε να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση όπως επίσης και πίστη στις ικανότητές μου. 

Χρειάζεται να θυσιάσεις από τον ελεύθερο σου χρόνο

Πόσο απαιτητικό είναι για έναν μαθητή να συνδυάσει το σχολικό διάβασμα με τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς όπως αυτόν της Λογιστικής Ολυμπιάδας;

Το σχολικό διάβασμα είναι όντως κουραστικό και απαιτητικό, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο διαγωνισμό, είναι προφανές πως χρειάζεται να θυσιάσεις από τον ελεύθερο σου χρόνο, που δεν είναι και τόσο πολύς, για να προετοιμαστείς κατάλληλα. Είναι όμως κάτι που αξίζει, φτάνει να μην αφοσιώνεσαι μόνο στον διαγωνισμό και να παραμελείς το σχολείο.

Αναπτύσσεται η ευγενής άμιλλα

ΕΡ: Ποια είναι τα οφέλη πιστεύεις από τη συμμετοχή σε τέτοιους διαγωνισμούς;

ΑΠ: Υπάρχουν πολλά οφέλη για τους συμμετάσχοντες διαγωνισμών αυτού του είδους. Καταρχάς, μέσα από το συναγωνισμό και όχι τον ανταγωνισμό αναπτύσσεται η ευγενής άμιλλα που είναι μία σημαντική αξία στον άνθρωπο και δυστυχώς όχι και τόσο συχνή. Επιπρόσθετα, ο κάθε μαθητής μπορεί να επικεντρωθεί στο μάθημα που τον ενδιαφέρει διευρύνοντας τους ορίζοντες της γνώσης. Η συμμετοχή, πόσο μάλλον και η επιτυχία σε ένα τέτοιο διαγωνισμό μπορεί ακόμη να ανοίξει πόρτες σε πανεπιστήμια και σε θέσεις εργασίας, καθώς ο μαθητής αντιμετωπίζεται διαφορετικά έχοντας την εμπειρία του διαγωνισμού.      




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










218