Υπ. Παιδείας: Δεν μπορούν να δημιουργούνται εικονικές ανάγκες για διορισμούς


Μιλώντας στη Βουλή, ο Υπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας, αναφορικά με το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα για το κατά πόσο ο μη διορισμός τους οφείλεται σε κακό προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας, όπως του καταλογίζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.
«Οι σχεδιασμοί γίνονται με συγκεκριμένους στόχους για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Όταν αυτές οι ανάγκες δεν υφίστανται και δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να δημιουργούνται εικονικές ανάγκες για κάλυψη οποιουδήποτε διορισμού», ήταν η απάντηση του Υπουργού.
Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και όλοι οι αδιόριστοι γνωρίζουν με πόση μεθοδικότητα και κατανόηση αντιμετωπίστηκαν τέτοια ζητήματα από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργού Παιδείας.
Συμπλήρωσε ότι οι σχεδιασμοί είναι απαραίτητο να γίνονται με ορθολογιστικό και επιστημονικό τρόπο, έτσι ώστε κανένας να μην πρέπει να αφήσει οποιαδήποτε εργασία για να παρακολουθήσει την προϋπηρεσιακή κατάρτιση και ακολούθως η Υπηρεσία να μην είναι σε θέση να του προσφέρει θέση διορισμού.
«Κατανοώ πλήρως τα αιτήματα, είμαστε σε συνεχή επαφή» ανέφερε ο Υπουργός και κατέληξε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για το θέμα.

Ο Α. Καυκαλιάς
Την ανησυχία του για την επόμενη σχολική χρονιά λόγω της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης εξέφρασε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, καλώντας το Υπουργείο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα των εκπαιδευτικών που έχουν παραμείνει αδιόριστοι ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι πρόκειται για «εξέλιξη σαφώς αρνητική που αφήνει εκτεθειμένα τα άτομα και τις οικογένειες τους, έστω και αν τη φετινή χρονιά πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν διοριστεί σαράντα περισσότερα άτομα από την περσινή χρονιά».

Ο Δ. Ταλαιδώρος
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλαδιώρος ανέφερε ότι «θεωρούμε ηθικά ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι με βάση στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας 251 συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής επιμόρφωσης αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός των σχολικών αιθουσών». Με βάση τους κανονισμούς, πρόσθεσε, όσοι παρακολούθησαν με επιτυχία την επιμόρφωση θα έπρεπε να διοριστούν έστω και με καθεστώς σύμβασης.
Ως ΟΕΛΜΕΚ, είπε, «θεωρούμε υπεύθυνους τους λανθασμένους προγραμματισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας», προσθέτοντας ότι η Οργάνωση κάλεσε τη Βουλή να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο για να προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις για απορρόφηση των αδιόριστων εκπαιδευτικών την επόμενη σχολική χρονιά.
Ανέφερε επίσης ότι η ΟΕΛΜΕΚ έθεσε σειρά ζητημάτων προς επίλυση, όπως το θέμα ότι υπάρχουν τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές κατά παράβαση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και ότι είχε την ομόφωνη θετική ανταπόκριση της Επιτροπής.
Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο προτίθεται η ΟΕΛΜΕΚ να λάβει περαιτέρω απεργιακά μέτρα, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη για ανασκόπηση των μέτρων που πάρθηκαν και συζήτηση των περαιτέρω βημάτων της Οργάνωσης.
«Θα καθορίσουμε ακριβώς τα περαιτέρω βήματα της Οργάνωσης, διεκδικώντας ισότιμη κατανομή των οικονομικών βαρών της κρίσης αλλά παράλληλα και ένα ποιοτικά καλύτερο δημόσιο σχολείο», πρόσθεσε.

Ο Ελ. Χριστοδούλου
Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΟΕΛΜΕΚ κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης (ΣΕΠΚΑ) Ελισσαίος Χριστοδούλου κάνοντας ωστόσο λόγο για 250 με 300 επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όπως ανέφερε παραιτήθηκαν από τις εργασίες τους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και επαναπατρίστηκαν για να συμμετέχουν στην κατάρτιση.
Κάλεσε, τέλος, το Υπουργείο Παιδείας να προνοήσει για περισσότερες θέσεις εκπαιδευτικών στους προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










188