ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΡΟΥ*
Δεν πρέπει να πήρε πολύ χρόνο σε αυτούς που ετοίμασαν την πρόταση για την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, να εντοπίσουν στο που αιτιάζεται το πρόβλημα της απαξίωσης μαθητών και γονιών απέναντι στην επιλογή φοίτησης σε Τεχνική Σχολή. Κατ’ ακρίβεια ήταν πολύ εύκολο! Φταίνε οι Σύμβουλοι! Έτσι απλά, χωρίς στοιχεία, πέραν από ‘κουβέντες’ από εδώ και από κει, αποφάνθηκαν ότι οι Καθηγητές ΣΕΑ λειτουργούν μεροληπτικά υπέρ της Μέσης Εκπαίδευσης και ότι για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, χρειάζεται να ξαναπάμε πίσω στα θρανία για να μας πιστοποιήσουν τις γνώσεις μας γύρω από την Τεχνική Εκπαίδευση! Αυτήν, που θυμήθηκαν όλοι ξαφνικά, με το που μπήκε η κρίση και ο κόσμος δεν έχει δουλειά.
Έτσι αβασάνιστα λοιπόν, κατατέθηκε στο Υπουργικό και στα ΜΜΕ, ένα κείμενο στο οποίο ένα μεγάλο μέρος του είναι αφιερωμένο σε προτεινόμενες δράσεις που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους Καθηγητές ΣΕΑ (Άξονας 4- Καταπολέμηση της Προκατάληψης κατά της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Συμβουλευτική και Διαφώτιση), με λεκτικό ατυχέστατο έως προσβλητικό για ολόκληρη την ειδικότητα. Εμείς μεροληπτούμε εναντίον της Τ.Ε., εμείς δε γνωρίζουμε αρκετά για τους κλάδους και τις ειδικότητες, εμείς δε στέλλουμε τους ‘καλούς’ μαθητές στις Τεχνικές Σχολές και τους κρατούμε για τη Μέση Εκπαίδευση. Εμείς, τελοσπάντων, δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Δηλαδή, το ίδιο το ΥΠ (μέσω της Τ.Ε.) κατέθεσε πρόταση η οποία ουσιαστικά υπονοεί ότι μια άλλη Υπηρεσία του, δεν εκτελεί αντικειμενικά, επιστημονικά και επαγγελματικά το ρόλο της! Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει γιατί αυτό δεν το επέλυσε πρώτα εσωτερικά το ίδιο το ΥΠ; Αναπτύχθηκε διάλογος με την ΥΣΕΑ, τη Μ.Ε. και την Τ.Ε. και δεν υπήρξε αποτέλεσμα;
Είμαι σχεδόν 23 χρόνια Καθηγήτρια ΣΕΑ και ουδέποτε συζητήθηκε επίσημα ή ανεπίσημα τέτοιο θέμα. Όλα αυτά τα χρόνια διετέλεσα γραμματέας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ΚΣΕΑ (ΟΕΛΜΕΚ) και πρόεδρος του Επιστημονικού Συνδέσμου ΣΕΑ, και ποτέ δεν κατατέθηκε οποιοδήποτε παράπονο από το ΥΠ, την Τ.Ε. ή την ΟΛΤΕΚ. Κατά καιρούς άκουγα ατεκμηρίωτες κουβέντες του ποδαριού, ότι εμείς οι Σύμβουλοι αποτρέπουμε τους καλούς μαθητές από την επιλογή τεχνικής εκπαίδευσης. Εάν κάποιοι το έκαναν, πόσοι είναι; Δύο, τρεις, δέκα; Toέκανε η πλειοψηφία; Υπάρχουν στοιχεία; Κατατέθηκαν; Έγινε έρευνα; Ποιά είναι τα αποτελέσματα; Ποιες δράσεις αναπτύχθηκαν για την επίλυση αυτού του προβλήματος;
Πάντως η προσέγγιση της πρότασηςείναι εντυπωσιακή! Ζητείται η συμβολή των καθηγητών ΣΕΑ στην καταπολέμηση της προκατάληψης εναντίον της Τεχνικής, αφού πρώτα αμαυρώνεται ολόκληρη η ειδικότητα ΣΕΑ. Εν ολίγοις, μας λεν εμάςτους‘ανεπαρκείς’ στο ρόλο μας, να τους βοηθήσουμε στην άρση των προκαταλήψεων εναντίον τους! Δεν ακούγεται πολύ παράδοξο ως αίτημα συνεργασίας;
Το τελικό συμπέρασμα σε όλα αυτά;Για όλα φταίνε οι Σύμβουλοι! Είναι ο εύκολος στόχος για όλα τα κενά και τα λάθη τα οποία γίνονται διαχρονικά στα θέματα πολιτικής, στρατηγικής στην εκπαίδευση, προγραμματισμού και σωστά στοχευόμενων δράσεων. Είμαστε μια ειδικότητα μικρή και δεν αποτελούμε απειλή για κανένα. Άρα και εύκολος στόχος. Ο Σύμβουλος μόνος του στο σχολείο, να βολοδέρνεται να τα βγάλει πέρα με τον απίστευτο όγκο δουλειάς που υπάρχει και από πάνω ένα σύστημα να τον κτυπά αλύπητα. Ένα σύστημα που βολεύτηκε με τις ευθύνες του, ρίχνοντας όλα τα φταιξίματά του σε άλλους. Έτσι λοιπόν όποιος θέλει να αποενοχοποιηθεί μπορεί να τα ρίξει στο ΣΕΑ. Καταστράφηκε η οικονομία; Φταίει ο ΣΕΑ που δεν έκανε σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό! Δεν επιλέγουν οι μαθητές το τάδε ή το δείνα μάθημα; Φταίει ο ΣΕΑ που δεν το προπαγάνδισε αρκετά! Επιλέγουν οι μαθητές ελεύθερα τι θα σπουδάσουν και ποιο επάγγελμα τους ενδιαφέρει; Φταίει ο ΣΕΑ που δεν τους καθοδήγησε μόνο στα επαγγέλματα για τα οποία η κυπριακή οικονομία έχει ζήτηση!
Εσείς έχετε κάποιο παράπονοή κάποιος σας κατηγορεί; Δεν έχει σημασία; Ρίξετε το και αυτό στο ΣΕΑ! Φταίει! Είναι ο τέλειος αποδιοπομπαίος τράγος!
*Καθηγήτρια ΣΕΑ