Υπεγράφη η συμφωνία Κύπρου - Παν. Κύπρου - Ευρ. Τράπ. Επενδύσεων για ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης


 Συμφωνία σταθμός για την ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETΕπ), του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά τη Β’ Φάση της Πανεπιστημιούπολης. Η συνομολόγηση της συμφωνίας έλαβε χώρα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Συμβουλίου-Συγκλήτου, στο Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη. Το ποσό της χρηματοδότησης αφορά μέχρι τα €162 εκατ., το οποίο αποτελεί το 75% της υλοποίησης του Έργου, που ανέρχεται συνολικά στα €216 εκατ. Το υπόλοιπο ποσό έχει ήδη συγκεντρωθεί από τις γενναιόδωρες δωρεές δωρητών προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου και από άλλες πηγές.

Στη σύναψη της συμφωνίας παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Βέρνερ Χόγερ συνοδευόμενος από διευρυμένη αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, με αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μάνθος Μαυρομάτης, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, φίλοι,  ο ευεργέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Νίκος Σιακόλας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Τάσος Γεωργίου, ο κ. Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Διευθυντής του Ιδρύματος Λεβέντης και άλλοι αξιωματούχοι.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση κατά το χαιρετισμό του ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το Πανεπιστήμιο της Κύπρου και για τους νέους του τόπου. «Μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και με την υποστήριξη της κυβέρνησης θα επεκτείνουμε την πανεπιστημιούπολή μας, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία αξιώσεων σε όλους τους νέους μας. Η σημερινή συμφωνία και οι δυνατότητες που θα μας δοθούν μέσω αυτής, θα μας επιτρέψουν να αποκτήσουμε υψηλών προδιαγραφών ερευνητικά εργαστήρια ενισχύοντας την έρευνα και την καινοτομία και προσελκύοντας νέους ερευνητές από την Κύπρο, αλλά και από το εξωτερικό. Θα αποκτήσουμε υποδομές που θα μας μετατρέψουν σε ένα «Πράσινο» Πανεπιστήμιο, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο Πρύτανης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και φυσικά προς την ΕΤΕπ για την ουσιαστική συμβολή τους αλλά και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου πιστεύοντας στις δυνατότητες που έχει για περαιτέρω ανάπτυξη. Στόχος, υπογράμμισε ο Πρύτανης, είναι το 2020 να μας βρει έτοιμους για ένα Πανεπιστήμιο των 10.000 φοιτητών, 600 ακαδημαϊκών, 2.000 νέων ερευνητών και 400 διοικητικών. Ο Πρύτανης κατέληξε με τα με τα λόγια του George Bernard Shaw: «Η φαντασία είναι η αρχή της δημιουργίας. Φαντάζεσαι αυτό που επιθυμείς, θέλεις αυτό που φαντάζεσαι και στο τέλος δημιουργείς αυτό που θέλεις».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μάνθος Μαυρομάτης τόνισε ότι η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας θα φέρει το Πανεπιστήμιο πιο κοντά στην ανάπτυξη της «Πόλης της Γνώσης». Περαιτέρω, υποσχέθηκε προς την κυπριακή κοινωνία ότι το Πανεπιστήμιο θα αναλάβει την ευθύνη υπό τους αυστηρούς όρους της χρηστής διοίκησης με πλήρη διαφάνεια, ώστε να αξιοποιηθεί ορθά μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, αφού χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική ημέρα τη σημερινή, σημείωσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας δανείου με την ETΕπ ανοίγουμε μια νέα προοπτική για το Πανεπιστήμιο αλλά και γενικότερα για την οικονομία και την κοινωνία. «Προωθούμε ένα πολυσύνθετο αναπτυξιακό έργο, το οποίο στοχεύει στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Πανεπιστημίου. Θα προκύψουν αμέσως από το στάδιο της εκτέλεσης νέες θέσεις εργασίες και οικονομική δραστηριότητα. Επενδύουμε με τον πιο έμπρακτο και συγκεκριμένο τρόπο στην «Οικονομία της Γνώσης», δίνουμε ώθηση στην έρευνα και την καινοτομία και επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο του τόπου μας, στις νέες γενιές. Και αυτή πραγματικά είναι η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσε μια πολιτεία να πραγματοποιήσει»,  πρόσθεσε.

Την εμπιστοσύνη της ΕΤΕπ επιβεβαίωσε κατά το χαιρετισμό του και ο Πρόεδρός της κ. Χόγερ επισημαίνοντας ότι σε ένα μικρό χρονικό διάστημα 8 μηνών που μεσολάβησε από την τελευταία του επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκε άριστη προπαρασκευαστική εργασία, τόσο από το Ίδρυμα όσο και από την Κυβέρνηση. Η ΕΤΕπ, σημείωσε, εστιάζει στη λεγόμενη Οικονομία της Γνώσης, επενδύοντας εκατομμύρια προωθώντας, μεταξύ άλλων, την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της σημερινής επένδυσης το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους νέους της Κύπρου να παραμείνουν στην Κύπρο για τις σπουδές τους και το όλο εγχείρημα θα έχει μακροπρόθεσμα αλλά μόνιμα οφέλη για την ευρύτερη κυπριακή οικονομία. Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εξασφαλίσει αριθμό χρηματοδοτήσεων ERC Advanced Grants του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας αποδεικνύει  το έργο που ήδη έχει επιτευχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα και αναδεικνύει την ύπαρξη σταθερής βάσης για ένα λαμπρό μέλλον.

Ο κ. Χόγερ αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συνέργειας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα φέρνοντας ως παράδειγμα τον κ. Νίκο Σιακόλα και τη δωρεά του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα του Πανεπιστημίου Κύπρου τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου γίνεται το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο με ηλιακή ηλεκτρική αυτονομία.

Ο κ. Χόγερ, τέλος, αναφέρθηκε στις προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων που περιλαμβάνονται στη Β’ φάση επέκτασης και ανάπτυξης της πανεπιστημιούπολης, σημειώνοντας ότι θα ακολουθούν τις τελευταίες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης με στόχο τα κτήρια να έχουν μηδενική σχεδόν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει και των σχετικών οδηγιών σε ζητήματα ενέργειας και αυτό κέρδισε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η χρηματοδότηση αφορά την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα εκτελεστούν την περίοδο 2014-2020, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Αθαλάσσας (τα κτίρια της Πολυτεχνικής, Βιολογίας, Ιατρικής, το Κέντρο Ενέργειας, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο ΑΠΟΛΛΩΝ καθώς και τον σχεδιασμό της Β’ Φάσης των Φοιτητικών εστιών, της Αρχιτεκτονικής και τα κτίρια της Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής), της ανακαίνισης και αναβάθμισης της Πανεπιστημιούπολης, του ακαδημαϊκού χώρου και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και των αντισεισμικών χαρακτηριστικών της και της ανακαίνισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων, εκτός της Πανεπιστημιούπολης, εγκαταστάσεων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας.

Αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Βέρνερ Χόγερ τέλεσε μαζί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, τα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης  Εικαστικής Δημιουργίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποίησε Εικαστική Έκθεση με δημιουργήματα των φοιτητών, του ακαδημαϊκού και του διοικητικού προσωπικού, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν ενεργά, εκθέτοντας τη δική τους εικαστική παραγωγή.  Τα έργα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα από ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική κ.ο.κ.  Παράλληλα, αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και το καλλιτεχνικό πνεύμα που διέπει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα οποία έρχονται κοντά και αγκαλιάζουν με θέρμη αυτό το εγχείρημα.

Την εκδήλωση διάνθισαν με όμορφες μελωδίες τα νεαρά ταλέντα του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή Ματθαίου Καριόλου.

Σε όλους τους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην Εικαστική Τέχνη δόθηκαν τιμητικά διπλώματα , εκ μέρους του Προέδρου της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγερ, του Πρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Τάσου Γεώργιου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











148