Υπόμνημα με 14 αιτήματα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Κερύνειας, στον Κενεβέζο


«Το σύνθημα «Γνωρίζω  Δεν ξεχνώ, και Αγωνίζομαι» να επανέλθει και να υλοποιείται μέσα από τα Αναλυτικά Προγράμματα της Μέσης Εκπαίδευσης συστηματικά κι όχι περιστασιακά. Να προβάλλονται τα ιστορικά, γεωγραφικά, εκκλησιαστικά και πολιτιστικά στοιχεία της κατεχόμενης πατρίδας μας καθώς και τα ήθη κι έθιμα αλλά και σημαντικά πρόσωπα που σημάδεψαν την εξέλιξη της παράδοσης και τον πολιτισμό μας».

Αυτό είναι  το πρώτο από τα 15 αιτήματα που υπέβαλε με υπόμνημα της στον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο ,  η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πόλης  και Επαρχίας Κερύνειας. Το υπόμνημα δόθηκε στη διάρκεια συνάντησης που έγινε  χθες Πέμπτη 4 Ιουλίου στο γραφείο του υπουργού Παιδείας.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα Paideia-News  παραθέτει ολόκληρο το υπόμνημα του Συνδέσμου στον υπουργό Παιδείας:

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ «ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ»

04 Ιουλίου 2013

Προς κ. Κυριάκο Κενεβέζο

Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κυπριακή Δημοκρατία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Έντιμε κ. Υπουργέ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, σας ευχαριστεί που είχατε την ευγενή καλοσύνη να μας δεχτείτε και να μοιραστείτε μαζί μας την αγωνία μας για το μέλλον του τόπου μας. Είναι πεποίθηση μας πως η συνεργασία μαζί με το Υπουργείο σας θα συμβάλει στην επίτευξη των κοινών στόχων μας που είναι «να δοθεί νέα πνοή και διάσταση στο αγωνιστικό φρόνημα των παιδιών και του λαού μας γενικότερα». ( Στόχος υπό έμφαση του Υπουργείου σας «Γνωρίζω, δεν ξεχνώ και Αγωνίζομαι»).

Όταν ιδρύθηκαν και λειτούργησαν οι Ομοσπονδίες Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης των ελεύθερων επαρχιών, κάποιοι Κερυνειώτες γονείς μέσα από πολλές προσπάθειες και συντονισμένες ενέργειες, διεκδίκησαν και πέτυχαν να εγγράψουν και να λειτουργήσουν ισότιμα την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης της Επαρχίας Κερύνειας. Έστω και αν όλα τα σχολεία της επαρχίας μας είναι κατεχόμενα και οι μαθητές της εκτοπισμένοι και διασκορπισμένοι σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, με την ενέργειά τους αυτή, οι Κερυνειώτες γονείς κατοχύρωσαν και διατήρησαν έτσι την κερυνειώτικη ταυτότητα γονέων και μαθητών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σκοποί της Ομοσπονδίας μας είναι:

1.            Να κρατά στους γονείς και στους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης άσβεστη την ελπίδα της απελευθέρωσης και επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες, που σήμερα είναι κατεχόμενες, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και δημοκρατίας.

2.            Να επιδιώκει την βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης κι ευημερίας για τους μαθητές της επαρχίας Κερύνειας καθώς και για όλους τους Κυπρίους μαθητές.

3.            Να αναπτύσσει σχέσεις με άλλες οργανώσεις γονιών, τις Σχολικές Εφορείες, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τα οργανωμένα σύνολα της επαρχίας Κερύνειας.

4.            Να εκδίδει και να κυκλοφορεί ενημερωτικά δελτία των δραστηριοτήτων της.

5.            Να οργανώνει σε συνεργασία με άλλα οργανωμένα σύνολα της Μέσης Εκπαίδευσης εκδηλώσεις, διαλέξεις και συγκεντρώσεις για αλληλογνωριμία και κοινά βιώματα των γονιών και των μαθητών της επαρχία Κερύνειας,

6.            Να ευαισθητοποιήσει, τόσο τους μαθητές με καταγωγή από την κατεχόμενη γη μας όσο και τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, για την ανάγκη διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας που μας καταπατούν οι Τούρκοι κατακτητές.

Μέσα στα πλαίσια επίτευξης των πιο πάνω σκοπών ζητούμε τα ακόλουθα:

1.            Το σύνθημα «Γνωρίζω Δεν ξεχνώ, και Αγωνίζομαι» να επανέλθει και να υλοποιείται μέσα από τα Αναλυτικά Προγράμματα της Μέσης Εκπαίδευσης συστηματικά κι όχι περιστασιακά. Να προβάλλονται τα ιστορικά, γεωγραφικά, εκκλησιαστικά και πολιτιστικά στοιχεία της κατεχόμενης πατρίδας μας καθώς και τα ήθη κι έθιμα αλλά και σημαντικά πρόσωπα που σημάδεψαν την εξέλιξη της παράδοσης και τον πολιτισμό μας,

2.            Μέσα στα πλαίσια των καθιερωμένων σχολικών εκδρομών, να γίνεται βιωματική γνωριμία / μελέτη / προσεκτική παρατήρηση της γραμμής αντιπαράταξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας ή και σε άλλους χώρους πχ Τύμβος της Μακεδονίτισσας, Παρατηρητήριο της Δερύνειας.

3.            Να συζητούνται και να επισημαίνονται πχ στο Μάθημα των Νέων Ελληνικών επίκαιρα άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά για τις ενέργειες της κατέχουσας δύναμης, της Τουρκίας, για εμπέδωση των κατοχικών δεδομένων και διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά και τρόποι αντιμετώπισης τους.

4.            Να ενθαρρύνονται οι μαθητές για δημιουργία μικρών "projects" στους Η/Υ με θέμα την κατεχόμενη γη μας, όπως μικρά φιλμάκια με μουσική υπόκρουση σε προγράμματα Movie Maker ή Power Point ή επεξεργασία φωτογραφιών με Πρόγραμμα Photoshop, που θα έχουν αντίκρισμα στην βαθμολογία του μαθήματος τους. Θα μπορούσαν επίσης οι καλύτερες εργασίες να παρουσιάζονται σε διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου τους και οι καλύτερες εργασίες να εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του σχολείου τους.

5.            Να δίνονται κίνητρα στους μαθητές μας για σύνθεση κι εκτέλεση μουσικών συνθέσεων ή τραγουδιών με αντικατοχικό κι αγωνιστικό περιεχόμενο, που να παρουσιάζονται σε σχολικές γιορτές. Επίσης θα μπορούσαν να παροτρύνονται τα παιδιά για δημιουργία ζωγραφικών πινάκων ή κατασκευών ή αφισών με αυτό το περιεχόμενο που να βραβεύονται στην τελική γιορτή του σχολείου,

6.            Στα μαθήματα της Ιστορίας, της Γεωγραφίας και των Θρησκευτικών να γίνεται μελέτη των κατεχομένων αρχαιολογικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων μας στην κατεχόμενη γη μας με σύγχρονα εποπτικά μέσα, Να γίνεται «υιοθέτηση ενός κατεχόμενου μνημείου από το κάθε σχολείο», που θα φροντίζει να κάνει εκστρατεία μέσω του διαδικτύου για την διάσωση του. Την επανεισαγωγή βιβλίων στην εκπαίδευση αλλά και την συγγραφή νέων εμπλουτισμένων βιβλίων για την κατεχόμενη γη μας (πχ η έκδοση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων «Κατεχόμενες Πόλεις, Εκτοπισμένοι Δήμοι»).

7.            Κατά την διάρκεια των ενδοσχολικών εκδηλώσεων για καταδίκη της ανακήρυξης του παράνομου Τ/Κ κράτους από την Τουρκία, να καλούνται σημαντικές προσωπικότητες από τους εκτοπισμένους Δήμους για διαλέξεις και συζήτηση του θέματος με τους μαθητές (πχ Μητροπολίτες, Δήμαρχοι, ιστορικοί, πνευματικοί δημιουργοί).

8.            Να ενθαρρύνονται οι καθηγητές και οι μαθητές κατά την διάρκεια των διαδικασιών επιλογής των θεατρικών έργων που θα ανεβάσουν ως Θεατρική Παράσταση των σχολείων να μην αποφεύγουν έργα με θέματα κοινωνικού κι εθνικού προβληματισμού.

9.            Να εκτυπωθούν από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο φωτογραφίες από ^ την κατεχόμενη γη μας για να σταλούν στα σχολεία μας για να αναρτηθούν ξανά στις σχολικές αίθουσες,

10.          Να δίνονται ονομασίες από τις κατεχόμενες πόλεις, δήμους και χωριά μας σε Αίθουσες Πολλαπλής Χρήσης και χωροταξικές πτέρυγες των υφισταμένων σχολικών κτιρίων μας. Εισηγούμαστε αυτό να γίνει και με το καινούργιο υπό ανοικοδόμηση κτίριο του Λυκείου Δασούπολης, όπου φοιτούν πολλά παιδιά με καταγωγή από την επαρχία της Κερύνειας,

11.          Στην ετήσια εκπαιδευτική έκθεση να περιλαμβάνεται ποικιλία εποπτικών μέσων για την κατεχόμενη πατρίδα μας, όπου θα μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουμε κι εμείς ως Ομοσπονδία.

12.          Να παραχωρείται στην Ομοσπονδία μας μία εβδομάδα ο κατασκηνωτικός χώρος του Υπουργείου Παιδείας στο Τρόοδος κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο του κάθε χρόνου για να μας δίνεται η ευκαιρία να φιλοξενούμε μαθητές με Κερυνειώτικη καταγωγή για να γνωριστούν μεταξύ τους και να αποκτήσουν συνείδηση της κοινής καταγωγής τους.

Να μας δοθεί η βοήθεια του Υπουργείου σας για δημιουργία του Κερυνειώτικου Μαθητολογίου με τα στοιχεία σττό τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον εκ των δύο γονέων τους έχει την καταγωγή του από την επαρχία της Κερύνειας.

13.          Να γίνει αλλαγή στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων ούτως ώστε στην Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) να συμμετέχουν ξεχωριστά αντιπρόσωποι των μαθητών πόλης κι επαρχίας Κερύνειας για να έχουν κι αυτοί την δική τους φωνή σε αυτό το όργανο, Σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς, οι μαθητές της επαρχίας Κερύνειας εκπροσωπούνται από την Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Λευκωσίας και ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχουν.

14.          Χρειαζόμαστε την οικονομική και κάθε άλλη δυνατή βοήθεια του Υπουργείου σας για την ετήσια ημερίδα / καλλιτεχνική εκδήλωση, που προσπαθούμε να διοργανώνουμε κάθε χρόν© κατά την διάρκεια μιας σχολικής μέρας, με συμμετοχή των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης με καταγωγή από την επαρχία Κερύνειας, για γνωριμία μεταξύ τους αλλά και ενίσχυση της ταυτότητας τους ως άτομα με κοινή καταγωγή και στόχους,

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε για να μας ακούσατε και την κατανόηση που επιδείξατε στην προώθηση των αιτημάτων μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










185