Ζωή με τόλμη και σοφία ή μιζέρια και φοβία;


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (ΑΚΗ) Φ. ΗΛΙΑ*

Ζούμε σ’ ένα αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου επικρατεί η σύγχυση και η αμφισβήτηση, ενώ τα γεγονότα και οι εξελίξεις, τόσο στον οικονομικό όσο και στον κοινωνικό μας περίγυρο αλλάζουν με ασύλληπτους ρυθμούς. Σ’ ένα τέτοιο χαώδες περιβάλλον λοιπόν, ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξουμε ώστε να χαράξουμε τη δική μας πορεία και να εξασφαλίσουμε μια επιτυχημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή; Ποια χαρακτηριστικά και ποια εφόδια πρέπει να αποκτήσουμε ώστε να βγούμε νικητές στην αρένα της ζωής;

Για να ξεκλειδώσουμε τις απεριόριστες δυνατότητές μας και να πετύχουμε σπουδαία πράγματα στη ζωή μας, είναι απαραίτητο να διαθέτουμε τόλμη αλλά και σοφία. Τόλμη, για να μπορέσουμε με θάρρος και ελπίδα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε με ακλόνητη πίστη, επιμονή και υπομονή να πετύχουμε τους στόχους μας. Σοφία, για να διευρύνουμε την αντίληψή μας και με δημιουργικότητα, να εφαρμόσουμε νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις στα σύνθετα προβλήματα. Η σοφία θα μας βοηθήσει να αντιλαμβανόμαστε σωστά τον κόσμο, να εστιάζουμε την ενέργειά μας στα σημαντικά και να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Ως εκ τούτου επιβάλλεται ο συνδυασμός της τόλμης και της σοφίας, εφόσον πρόκειται για δύο αρετές του ανθρώπου που αλληλοσυμπληρώνονται. Η τόλμη από μόνη της, μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς με καταστροφικά αποτελέσματα. Από την άλλη, και η σοφία από μόνη της δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε σπουδαία αποτελέσματα και σε μια αριστουργηματική ζωή.

Οι τολμηροί έχουν τη δύναμη να βγουν έξω από το κουτί και τη ζώνη άνεσής τους, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν τις δυσκολίες όχι ως εμπόδια αλλά ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση. Κατανοούν επίσης ότι η επιτυχία είναι η ανταμοιβή των προσπαθειών και των επιλογών που έχουν κάνει. Αυτοί που τολμούν, γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν δυσκολίες και εμπόδια, θα σκοντάψουν και θα πέσουν, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι  θα βρουν το κουράγιο να σηκωθούν, να πάρουν τον έλεγχο και να προσπαθήσουν ξανά, μέχρι να τα καταφέρουν. Γι’ αυτό, όπως αναφέρει και ο Γερμανός φιλόσοφος Γκαίτε, «ό,τι μπορείς να κάνεις και ονειρεύεσαι ότι μπορείς να κάνεις, άρχισέ το. Η τόλμη έχει ευφυία, δύναμη και μαγεία».

Οι άνθρωποι με σοφία επιδιώκουν την αλλαγή, ώστε να προχωράνε μπροστά, γιατί γνωρίζουν ότι, όταν όλα γύρω τους αλλάζουν, αυτοί δεν μπορούν να παραμένουν στάσιμοι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αποφεύγουν την αλλαγή και την κίνηση προς τα εμπρός, είναι ο φόβος για το άγνωστο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι «σε μια εποχή γρήγορων αλλαγών, το να κάθεσαι ακίνητος είναι η πιο επικίνδυνη ενέργεια» (Bryan Tracy).

Στο σημερινό ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο η τόλμη και η σοφία αποτελούν απαραίτητα εφόδια και χαρακτηριστικά για ψηλές επιδόσεις και επιτυχία. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυσσόμαστε και να εξελισσόμαστε, είναι να εφαρμόζουμε συστηματικά έξυπνες μεθόδους αυτοβελτίωσης και ανάπτυξης. Αναμφίβολα μπορούμε να αποκτήσουμε καλές συνήθειες και να τις εφαρμόζουμε συστηματικά ώστε να πετύχουμε σπουδαίες επιδόσεις.

Σίγουρα μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή. Σίγουρα μπορούμε να απελευθερώσουμε την κρυμμένη μας ενέργεια και να μεταμορφώσουμε ολόκληρη τη ζωή μας. Ας μην επιτρέψουμε στον φόβο να μας κρατάει χαμηλά. Πίστεψε στον εαυτό σου, άναψε τη σπίθα που κρύβεις μέσα σου και ζήσε με τόλμη και σοφία. Διαφορετικά, ποτέ δεν θα μπορέσεις να απελευθερώσεις τις απεριόριστες δυνάμεις που διαθέτεις και να μάθεις πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις. Ζήσε με τόλμη αλλά και με σοφία γιατί μόνο έτσι θα φωτίσεις το λαμπερότερο κομμάτι του εαυτού σου και θα μεγαλουργήσεις.

*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










160