Ζώντας με τον καρκίνο: Οι προσωπικές εμπειρίες δύο γυναικών στο Ευρωπαϊκο Πανεπιστήμιο


Ανοικτή συζήτηση με ομάδα (focus group) φοιτητών του τμήματος Επιστημών Υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και δύο γυναικών που ήρθαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του πανεπιστημίου. Μέσα από ανοικτό διάλογο επιχειρήθηκε να κατανοηθούν οι ψυχοκοινωνικές και συναισθηματικές αλληλεπιδράσεις της ασθένειας στα διάφορα στάδια εξέλιξής της. Την εκδήλωση οργάνωσε η κλινική ψυχολόγος δρ Άντρια Σπυρίδου επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία και μας είπε ότι «γνωρίζοντας τα βιώματα των ασθενών σε διάφορα επίπεδα αποκτούμε ενσυναίσθηση και προσφέρουμε καλύτερη φροντίδα υγείας».

Η δρ Σπυρίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας 2012, έκανε αναφορά, σε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους που διαγνώστηκαν με κάποιου είδους καρκίνο. Για την περίοδο 2008‐2010 ο καρκίνος ευθυνόταν για το25% των συνολικών θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος έχει μεταξύ άλλων χωρών, όπως Ελλάδα, Ισπανία και Βουλγαρία τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας του καρκίνου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η συχνότητα εκδήλωσης της ασθένειας σε άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, καθώς και η πολυδιάστατη επίδραση στο άτομο, την οικογένεια του και την κοινωνία επιβάλλει τo συνεχή επιστημονικό εκσυγχρονισμό όλων των επαγγελματιών υγείας. Ο καθένας μας ειδικός και γνώστης του αντικειμένου του θα πρέπει να προσεγγίζει την ανθρώπινη ύπαρξη με υψηλό αίσθημα ευθύνης, φροντίδας και σεβασμού είτε πρόκειται για την προαγωγή της υγείας, για τη θεραπεία της ασθένειας ή κατά την αποθεραπεία. Οι έρευνες εξάλλου έδειξαν ότι η φροντίδα όσων αντιμετωπίζουν τον καρκίνο έχει θεαματικότερα αποτελέσματα εάν αυτή:

‐διεκπεραιώνεται από μια άριστα στελεχωμένη επιστημονική ομάδα που

‐ ενημερώνει επαρκώς τον ασθενή,

‐ τον εμπλέκει στην λήψη αποφάσεων, και

‐ στηρίζει, αυτόν και την οικογένειά του, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του σε όλα τα στάδια της ασθένειας και κατά την αποθεραπεία και αποκατάσταση

Επιπρόσθετα η Δρ Σπυρίδου τόνισε ότι «ο SirWilliamOsler, πατέρας της Σύγχρονης Ιατρικής και ιδρυτικό μέλος του Johns Hopkins Hospitalέλεγε: Άκουσε τον ασθενή σου, σου λέει την διάγνωση…». «Βασισμένη σε αυτή την πεποίθηση» είπε, η δρ Σπυρίδου «θέλησα να φέρω κοντά, τους μελλοντικούς επαγγελματίες υγείας για να προσεγγίσουν την ασθένεια από τις διαφορετικές τους γνωσιακές θέσεις ο καθένας, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο με δυο υπέροχες, γεμάτες ζωή και δύναμη κυρίες που ήρθαν να μοιραστούν μαζί μας τα δικά τους βιώματα κάνουμε μια προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες υγείας, στοχεύοντας πάντα την άριστη παροχή υπηρεσιών υγείας, την προαγωγή της υγείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Επιπρόσθετα οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από την συντονίστρια του προγράμματος Νοσηλευτικής Καθηγήτρια Σταυρούλα Αντρέα-Αποστολίδου, από την δρα Σοφία Ξεργιά συν-συντονίστρια, Λέκτορα Φυσικοθεραπείας του Τμήματος Επιστημών Υγείας και από την κ. Τίνα Ρωσσίδου, Συμβουλευτική Ψυχολόγο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου (ΑΣΚ). Ο δρ. Γιώργος Παναγιώτου, πρόεδρος του τμήματος, εις ένδειξη έμπρακτης στήριξης του ΑΣΚ προσέφερε ένα χρηματικό ποσό στην αντιπρόσωπο του συνδέσμου κ. Ρωσσίδου το οποίο συγκεντρώθηκε μέσα από έρανο του προσωπικού της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.                                                  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










133