Ζούμε και το νέο ’60 και πολλά άλλα


ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΒΒΑ
(Απάντηση στα όσα είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου)

«Ζούμε σε μια χώρα που είναι βαθιά χωμένη στη διαπλοκή. Μια διαπλοκή πολυδιάστατη και πολυσύνθετη ανάμεσα σε τράπεζες, πολιτικούς, σε πολιτικά κόμματα, σε κομματικές εταιρείες και ποδόσφαιρο. Όλα αυτά είναι που έχουν φέρει την Κύπρο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Και εάν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα τότε δεν μπορούμε να πάμε πουθενά…». Αυτά μας είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου απευθύνοντας τον πολιτικό-κοινωνικό του λόγο από την ασφάλεια (;) του γυάλινου σπιτιού του. Ασφάλεια γιατί θα σκεφτεί ο μέσος αναγνώστης την ώρα που διάβαζε τη συνέντευξη του «πρύτανης είναι, ανεξάρτητος φαίνεται, μάλλον δίκαιο θα έχει, η διαπλοκή και η διαφθορά των άλλων είναι το πρόβλημα». Γυάλινο το σπίτι γιατί ο υποψιασμένος αναγνώστης σίγουρα θα σκέφτηκε «πρύτανης είναι, θα έπρεπε να δίνει ο ίδιος το παράδειγμα». Και φαίνεται ότι δεν το δίνει.                                        

Γιατί επανειλημμένα φαίνεται ότι σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις Γενικής Ελέγκτριας  του κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Γιατί παραβιάζοντας κάθε αρχή χρηστής διοίκησης φαίνεται ότι επέβαλε την παραμονή του- αν και πρύτανης- στην επιτροπή προσωπικού ώστε να διασφαλίσει την πρόσληψη ημετέρων. Γιατί ακόμα δεν τερματίστηκε η εργοδότηση ατόμου που με βάση απόφαση δικαστηρίου προσλήφθηκε χωρίς να έχει τα προσόντα ως επικεφαλής του Τομέα Συμβάσεων. Γιατί ανακοίνωσε τη διάθεση κρατικής γης στην Πανεπιστημιούπολη σε ιδιώτη για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου. Γιατί ενώ υπάρχει κρατική γη και ο σχεδιασμός της πανεπιστημιούπολης φαίνεται ότι προσπάθησε να επιβάλει την αγορά του κτιρίου του Κολλεγίου Τουρισμού για κάποια εκατομμύρια ευρώ. Αυτό, την ώρα που «οδύρεται» για μειωμένους προϋπολογισμούς από την Κυβέρνηση και θέλει να επιβάλει ή να αυξήσει τις χρεώσεις σε βάρος των φοιτητών, είτε στις εστίες, είτε στη στάθμευση, είτε στις αθλητικές εγκαταστάσεις και ταυτόχρονα αποφαίνεται να αγοράσει πίνακα 135 χιλιάδων ευρώ (!) για το κτίριο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου που κτίζεται ακόμα. Την ώρα που  δεν το βρίσκει καθόλου κακή ιδέα να δοθούν 730 χιλιάδες ευρώ για κηπουρικές εργασίες, λες και θα φυτέψουν φύλλα χρυσού στο Πανεπιστήμιο.

Πάντως σε ένα πράγμα είχε δίκαιο ο κύριος Πρύτανης. Ζούμε το νέο ’60. Γιατί βγαίνει για παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος και λέει πως «είμαστε κράτος χριστιανικό» και δεν ενοχλείται η ακαδημαϊκή κοινότητα που κανονικά θα έπρεπε να υπηρετεί την αλήθεια και να θέλει να σπρώξει την κοινωνία ένα βήμα πιο μπροστά, για να τον συνεφέρει. Ούτε ενοχλούνται οι ευαισθησίες της ακαδημαϊκής κοινότητας που εκπροσωπεί ο Πρύτανης,  όταν λέει ο Προκαθήμενος πως ελέγχει κάτι τράπεζες, κάτι επιχειρήσεις και ένα κανάλι που θα το υποχρεώσει να ακολουθήσει τη δική του τη γραμμή. Κι αφού αποφάσισε να θίξει τη διαπλοκή κομμάτων, τραπεζών και λοιπών πρωταγωνιστών ας μας επιτρέψει την απορία: τι άραγε να είναι η κίνηση του να ζητά μέσω ενός απλού ηλεκτρονικού μηνύματος από τα μέλη του Συμβουλίου να μεταφερθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο σε τράπεζα που φαίνεται ότι διευθύνει…κουμπάρος του; Γι΄αυτό ας είναι λίγο πιο προσεχτικός και σε όσα κάνει και σε όσα λέει.

*Διευθύντρια Γραφείου Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










133