ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
Την τριετία που μας πέρασε στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ βρισκόταν η ΑΛΛΑΓΗ (πρόσκειται στον ΔΗΣΥ) και η Νέα Κίνηση (πρόσκειται στην ΕΔΕΚ). Η κάθε μια παράταξη με τη δική της Ιστορία στο Εκπαιδευτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα. Πίστευα πάντα πως οι διαφορές των δυο είναι μεγάλες, ότι έχουν διαφορετική φιλοσοφία για την εκπαίδευση, διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση των προβλημάτων και ζητημάτων της εκπαίδευσης, και ότι η συνεργασία τους ήταν ευκαιριακή, έστω για τον διαμοιρασμό της εξουσίας. Η προηγούμενη τριετία, δεν θα ήταν υπερβολή, αν χαρακτηριζόταν, αν όχι η χειρότερη, από τις χειρότερες στην ιστορία της ΟΕΛΜΕΚ. Η απαξίωση και η αποστροφή του κλάδου προς την ηγεσία του πρωτόγνωρη. Μετρήσαμε τις μεγαλύτερες απώλειες ως κλάδος αλλά και ως χώρος της εκπαίδευσης και η ηγεσία ήταν απούσα. Αλλά και όταν προσπάθησε να ήταν παρούσα…. Καλύτερα απούσα!!!
Έγιναν πρόσφατα οι εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ. Ο κλάδος έστειλε τα μηνύματά του. Κερδισμένη η Προοδευτική. Από κάθε άποψη. Πήρε την μεγαλύτερη αύξηση. Και σε απόλυτους αριθμούς. Αύξησε και τις έδρες της. Μεγάλος ηττημένος η Νέα Κίνηση. Απώλεσε και μια έδρα. Ο κλάδος της έστειλε το μήνυμα. Το πήρε; Φυσικά όχι. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, έτρεξε ξανά στην ΑΛΛΑΓΗ – άκουσον άκουσον – πριν την προλάβει η ΔΗ.ΚΙ. Αυτό – λέει – φοβήθηκαν. Εκείνο που δε με ξένισε τώρα ήταν το ότι τα βρήκαν, όπως ισχυρίζονται και στο πλαίσιο αρχών και θέσεων. Με ξένισε την προηγούμενη τριετία, έλεγα μα πως, δεν είναι δυνατόν….
Και όμως, αν κάποιος κάνει μια μικρή αναδρομή και ανασκόπηση της τριετίας που πέρασε, θα διαπιστώσει ότι ουδόλως διέφεραν οι θέσεις, οι αρχές, οι προτάσεις, οι εισηγήσεις, οι συμπεριφορές, οι αντιδράσεις και οι… αδράνειες τους. Και πιο πίσω ακόμα αν ανατρέξει κάποιος θα βρει και πάλι ομοιότητες. Και το κυριότερο, οι περισσότερες κοινές τους θέσεις στρέφονταν κατά του κλάδου, στο σύνολό του, ή κατά των νέων συναδέλφων, κατά της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και σπάνια κατά της εργοδοσίας. Και όταν, κάποτε, έπρεπε, καθηκόντως, ν’ αντιδράσει κατά της εργοδοσίας το έκανε τόσο χλιαρά και ανεπαίσθητα, ούτως ώστε κανείς να μην πάρει χαμπάρι. Έβγαζαν μια χλιαρή, νερόβραστη ανακοίνωση και το βράδυ κοιμόντουσαν ήσυχοι. Έκαναν το χρέος τους. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι:
Μπορεί να πει κάποιος ότι, σωστά όλ’ αυτά, αλλά η βάση των εκπαιδευτικών δεν τα γνωρίζει. Είναι κι’ αυτό δυστυχώς μέρος του προβλήματος. Ή του σχεδιασμού. Οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στο σκοτάδι. Ακόμα και τώρα. Ρωτήστε ένα στέλεχος της Νέας Κίνησης, τι γίνεται με τις συνεργασίες. Άγνοια. Μπορεί κάτι να άκουσε. Ή το πολύ να σου πει ότι δεν ρωτήθηκα, ή ότι εγώ είπα την άποψη μου αλλά….. ή ότι εγώ διαφώνησα αλλά….. Καλά ποιος αποφάσισε; Οι πέντε, οι τρεις, ο …….ΕΝΑΣ; Είναι φυσικά δικαίωμά τους να πάρουν τις όποιες αποφάσεις. Εμείς τους κρίνουμε.
Παρόλ’ αυτά θα ήταν μικρόψυχο να μην τους ευχηθούμε καλή επιτυχία. Και όχι μόνο. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε οτιδήποτε θεωρούμε καλό για τον κλάδο και τη δημόσια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, θα παλεύουμε γι’ αυτά που θεωρούμε ότι προάγουν το καλώς νοούμενο συμφέρον του κλάδου μας και της εκπαίδευσης, έτσι όπως για χρόνια τώρα μας γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί μέσα από τους αγώνες μας.
*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών