«Αν ο Τσόμσκι ζούσε στην Κύπρο...» Μια απάντηση στον κ. Περδίκη


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Κύριε Περδίκη διάβασα με ενδιαφέρον το σύντομο άρθρο σας που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, 20 Ιουλίου, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Ακαδημαϊκά Επιδόματα και Οικονομική Κρίση». Επιτρέψτε μου να σας υποβάλω τρία θέματα ή ερωτήματα προς συζήτηση. Πολύ ευχαρίστως θα αναμένω τις απαντήσεις σας.

   1 .Περί εθελοντικής συνεισφοράς. Πληροφορώ εσάς και την κοινωνία που παρακολουθεί την συζήτησή μας πως οι πανεπιστημιακοί, μετά την αποκοπή του ειδικού επιδόματος, έχουν απολέσει πολύ πέραν του 30% του εισοδήματος τους (35 έως 40%). Γενικά, το πανεπιστημιακό μισθολόγιο ακολουθεί τις αποκοπές/μειώσεις/ μισθών και τις έκτακτες συνεισφορές που επιβάλλονται στον Δημόσιο τομέα. Γιατί επικαλείστε ένα τόσο δημαγωγικό επιχείρημα, όπως η «εθελοντική συνεισφορά»; Έχετε επίγνωση της λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους; Επειδή ισχυρίζεστε πως «οι καλοί βουλευτές», οι ευεργέτες της χώρας, που ειρήσθω εν παρόδω απολαμβάνετε πάμπολλα προνόμια και παχυλούς μισθούς, προχωρήσατε σε εθελοντική αποκοπή του μισθολογίου σας, σας ρωτώ ευθέως και σας καλώ να απαντήσετε: Ως Βουλευτής, μπορείτε να μας πείτε πόσα είναι τα συνολικά τα εισοδήματα των συναδέλφων σας; Περίπου … Εννοώ αυτά που προέρχονται από τα δικηγορικά τους γραφεία, τις επιχειρήσεις τους, άλλους επαγγελματικούς συνδέσμους, κ.ο.κ., που μπορεί βεβαίως να εμφανίζονται προσωρινά ως να ανήκουν ιδιοκτησιακά σε οικογενειακά τους πρόσωπα, παραπλανώντας έτσι την κοινή γνώμη. Πότε θα υποβάλουν οι Βουλευτές μας αναλυτικά το «Πόθεν Έσχες», αλλά χωρίς κοροϊδίες προς την κοινή γνώμη; Διότι μπορεί κάλλιστα η «γενναιοδωρία» και η «μεγαλοψυχία» των «κακών-καλών βουλευτών» να είναι ακόμη μία ένδειξη άκρατου λαϊκισμού και δημαγωγίας. Είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε πολύ καλά περί της ύπαρξης παράπλευρων εσόδων από τους συναδέλφους σας.  Νομίζετε πως, προσφέροντας οι πανεπιστημιακοί περισσότερα, επί εθελοντικής βάσης και κατά παράβαση της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών σε ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης, θα επιλυόταν το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, το οποίο αποτελεί την επιτομή της πολιτικής διαφθοράς και της κομματικής διαπλοκής σε αυτό τον τόπο; Ή μήπως θα καταστρέψουμε ακόμη κάτι που παρέμεινε όρθιο μέσα στη λαίλαπα που προκαλέσατε;

    2. «Ποιος έχει ευθύνη για την κρίση αξιών που βρίσκεται στην βάση της οικονομικής κρίσης;» Επαναλαμβάνετε, εδώ, μία σταθερή  επωδό που δημαγωγικά διατυπώνεται από συναδέλφους σας και δυστυχώς διαχέεται αβασάνιστα στα ΜΜΕ. Εντάξει, εμείς φταίμε, οι ακαδημαϊκοί για την κρίση αξιών! Κύριε Περδίκη, είμαστε αντιμέτωποι με ένα σαθρό πολιτικο-κοινωνικό σύστημα που οικοδομήθηκε με χειρουργική ακρίβεια εδώ και 55 σχεδόν χρόνια. Εκκλησία, τράπεζες, βουλευτοκρατία, κομματοκρατία, κι εσείς  περιμένετε τους ακαδημαϊκούς να έχουν κάνει ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ! Για την σαπίλα του πολιτικού, κομματικού μας συστήματος, τη διαπλοκή, και το  δηλητηριώδη ιστό της πελατοκρατίας που επιδέξια έπλεξαν τα «υγιή κύτταρα  της δημοκρατίας» [δηλ., πλέον, τα κομματικά αποστήματα] αρθρογραφώ εδώ και 18 χρόνια. Σας πληροφορώ επίσης ότι αναλύω το φαινόμενο αυτό και στα μαθήματά μου. Αλλά μήπως εσείς οι βουλευτές, διαβάζετε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα ναρκισσιστικά σας άρθρα (ο πληθυντικός ορίζει την γενικότητα της ερώτησής μου); Ή μήπως αυτό που ενδιαφέρει τους βουλευτοκράτες είναι η εξασφάλιση ακόμη μία θητείας, αν είναι δυνατόν ισόβιας θητείας, με τα ανάλογα διαπλεκόμενα πλεονεκτήματα; Μας δίδετε καθόλου σημασία; Ακούει  κανείς από εσάς; Ή μας βλέπατε εδώ και δύο δεκαετίες κάτι σαν παρείσακτους, εκκεντρικούς, ενοχλητικούς, που παραβιάζουν το καθεστώς της αυτάρεσκης εξουσίας σας;

  3. Πολλοί επιλέγουν ένα απόσπασμα, ένα απόφθεγμα, ένα «τσιτάτο» από επιφανείς στοχαστές,  φιλοσόφους, κ.ά. για να στηρίξουν ένα επιχείρημα. Είναι της μόδας στην εποχή του διαδικτύου και της εύκολης προσβασιμότητας σε δημοφιλείς ιστοτόπους.  Προσωπικά σέβομαι όσους και όσες μπορούν να επιχειρηματολογήσουν χωρίς να  χρησιμοποιούν αυτή τη διάτρητη μέθοδο χάριν αναδείξεως της ελλογιμότητάς τους. Δεν γνωρίζω ποια μέθοδο ακολουθήσατε, αλλά ο Τσόμσκι λέει επίσης πάρα πολλά συναφή για τους πολιτικούς και την πολιτική κουλτούρα. (Αναρωτιέμαι αν ζούσε στην Κύπρο, θα του επιτρέπατε να  εργαστεί ανενόχλητος; Εδώ καταργήσατε την έδρα Πισσαρίδη με μια  μονοκοντυλιά και δεν το πήρατε είδηση. Ο Τσόμσκι, όμως, θα σας ήταν πάρα πολύ ενοχλητικός, πιστέψτε με!) Θέλετε να σας παραθέσω εκατοντάδες παραπομπές από σπουδαίους στοχαστές, του Τσόμσκι συμπεριλαμβανομένου, οι οποίοι θεωρούν πως η  γενικευμένη διαφθορά στις πολιτικές κοινωνίες οφείλεται ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ  στις πολιτικές ελίτ και τους επαγγελματίες πολιτικούς (όπως τους Κύπριους), όπως επίσης και τα παρηκμασμένα πολιτικά κόμματα, που δεν  αντιπροσωπεύουν τίποτε πια στον σύγχρονο κόσμο παρά μόνο τα ιδιοτελή συμφέροντα τους (και τα  συμφέροντα των μελών τους – της πελατείας τους); Τα πολιτικά κατεστημένα, όπως το πανίσχυρο κυπριακό σύστημα, μπορούν να εξοντώσουν οποιαδήποτε αιρετική φωνή, όταν θίγονται τα συμφέροντά τους.

Καταληκτικά, θεωρώ το άρθρο σας πως εντάσσεται μέσα στον συρφετό των δημαγωγικών κειμένων, μέσα στα πλαίσια μιας ισοπεδωτικής επίθεσης  κατά του ΠΚ. Και θα το καταστρέψετε, βεβαίως κ. Περδίκη, λόγω του μένους και της εκδικητικότητας που σας διαπνέει. Και σε λίγα χρόνια, όταν θα το καταστήσετε ένα κομματικο-ελεγχόμενο  ημικρατικό οργανισμό, με διδάσκοντες που θα διορίζουν τα κόμματα με βάση τα ποσοστά και την επιρροή τους, θα εκτοξεύετε μύδρους κατά των συναδέλφων σας, και των πολιτικών του «Γουμά», αλλά θα είναι πολύ αργά.

Επίσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί με παρόμοιες παρεμβάσεις μας προσφέρετε την ευκαιρία να αναδείξουμε την ένδεια της πολιτικής σκέψης στον τόπο μας, την ελλειμματική δημοκρατική κουλτούρα, τη δημαγωγία και γενικά τον ευτελισμό του πολιτικού μας βίου. Ίσως, αν κλείνατε το ΠΚ να ήταν για σας μια κάποια λύση. Σκεφτείτε το. Φυσικά, μέχρι να το σκεφτείτε, ήδη άρχισε η φυγή αρκετών αξιόλογων συναδέλφων, λόγω της απαξίωσης του ΠΚ από την Πολιτεία, που με την σειρά της επηρεάζει και την κοινή γνώμη. Με την υποβολή μιας πρότασης νόμου για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του θα σας βοηθούσε να απαλλαγείτε μια και καλή από τους «καλοταϊσμένους» πανεπιστημιακούς (κατά τον συνάδελφο σας κ. Θεμιστοκλέους που επανήλθε με το «ιδιοφυές» του υβρεολόγιο και τους παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς του) – να απαλλαγείτε από εμάς τους «αχρείους» και τους «ανάξιους» που οδηγήσαμε τον τόπο στην χρεοκοπία καταστρέφοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά (κατ’ εσάς κατά Τσόμσκι).

*Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










111