«Αορίστου χρόνου» Έκτακτοι, Συμβασιούχοι: Θα σεβαστούν οι κυβερνώντες την απόφαση του Δικαστηρίου;


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*

Στις 27 Μαρτίου 2016 είχαμε δηλώσει με αφορμή την ανακοίνωση από τους κυβερνώντες μετατροπής αριθμού εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το ερώτημα είναι γιατί οι κυβερώντες δεν προχωρούν κατ΄ αναλογία να διασφαλίσουν ως αορίστου χρόνου τους συμβασιούχους και έκτακτους εκπαιδευτικούς. Όλες οι ερμηνείες της παρούσας νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι η εν ισχύ νομοθεσία καλύπτει και τους εκπαιδευτικούς».

Την ίδια θέση είχαμε διατυπώσει και στις 5 Μαρτίου 2016:

«Οι κυβερνώντες δεν αγνοούν μόνο τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές πραγματικότητες σε σχέση με τις εκατοντάδες συμβασιούχους και εκτάκτους και τις οικογένειές τους, αλλά και την ίδια τη νομοθεσία για τους επ’ αορίστου χρόνου εργαζόμενους

Μα είναι αυτή τη νομοθεσία που επικαλούνται, θα μου πει κάποιος, για να εξαιρούν τους εκπαιδευτικούς από τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους. Η νομοθεσία δεν εξαιρεί. Είναι μια ερμηνεία της νομοθεσίας, από τη Γενική Εισαγγελία, που εξαιρεί. Και αυτή η ερμηνεία στην καλύτερη περίπτωση «πίνει νερό».»

Έχουμε προβεί σε πολλές άλλες παρόμοιες δηλώσεις ιδιαίτερα κατά τη συζήτηση του νέου συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κατοχύρωση 30μηνίτων εκτάκτων και συμβασιούχων πριν από την οποιαδήποτε άλλη απόφαση. Οι κυβερνώντες δυστυχώς επέλεξαν να κτίζουν στην άμμο παλάτια.

Και όπως  

Σε μια άκρως σημαντική απόφασή του στην υπόθεση με αριθμό 118/2012, Σώτου Κούλλουρου εναντίον Υπουργείου Παιδείας και Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, το Δικαστήριο αποφάνθηκε μεταξύ άλλων ότι ο έκτακτος εκπαιδευτικός Σώτος Κούλλουρος θα έπρεπε με τη συμπλήρωση 30 μηνών εργοδότησης του να μετατραπεί σε εργαζόμενο αορίστου χρόνου (ανεξάρτητα από τη μη συμπλήρωση προ-υπηρεσιακής κατάρτισης). Με την απόφαση απαιτείται η άμεση επαναπρόσληψη του επηρεαζόμενου. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, ουσιαστικά αποφαίνεται για το επίμαχο ζήτημα, τα τελευταία χρόνια, κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί μπορούν ή δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου εργαζόμενους.

Εκατοντάδες έκτακτοι και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει ήδη 30 μήνες εργασίας δικαιώνονται σήμερα.

Το δεδομένο αυτό δημιουργεί νέα σημαντικά δεδομένα σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμών, που ανατρέπουν το σχεδιασμό του. Κυρίως σε σχέση με το χρόνο εφαρμογής του σχεδίου, αφού οι ανάγκες, με τη διασφάλιση των 30μηνίτων εκτάκτων και συμβασιούχων οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια θα είναι σχεδόν μηδαμινές.

Επίσης δημιουργούνται κρίσιμα ερωτήματα για το τι θα γίνει με τον υφιστάμενο κατάλογο, αφού και εκπαιδευτικοί που βρίσκονται ψηλότερα στην κατάταξη και για δικούς τους λόγους επέλεξαν να μην εργαστούν ως έκτακτοι ή συμβασιούχοι, βρίσκονται σήμερα στον αέρα. Αφού πολύ πιθανό να μην έχουν ξανά επιλογή αφού στο αντικείμενο τους μπορεί να εργάζονται πλέον εκπαιδευτικοί «αορίστου χρόνου».

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει όλους εμάς που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα εμμέναμε στη θέση για επίλυση του ζητήματος των εκτάκτων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Δικαιώνει όλους εμάς που τονίζαμε ότι το νέο σύστημα διορισμών δεν έδινε λύση σε αυτά τα θεμελιακά ζητήματα και θα δημιουργούσε μπάχαλο.

Το μπάχαλο είναι σήμερα ενώπιον των κυβερνώντων. Ότι σπείρεις θα θερίσεις.

Τι θα πράξει τώρα η κυβέρνηση; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Οι πληροφορίες που διαρρέουν από το ΥΠΠΟ αναφέρουν ότι οι κυβερνώντες αναμένεται να εφεσιβάλουν την απόφαση! Μια τέτοια εξέλιξη απλά θα παρατείνει τα αδιέξοδα και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στα πλαίσια του οποίου μπορούν να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Επίσης θα ενισχύσει την κόντρα του ΥΠΠΟ με τους συμβασιούχους και τους εκτάκτους, κάτι το οποίο απλά θα επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα.

Προτείνουμε για την οριστική διόρθωση των κακών εργοδοτικών πρακτικών και για αποφυγή μιας τεράστιας αναταραχής στο χώρο της παιδείας:

-     Το ΥΠΠΟ να  σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου για τους αορίστου χρόνου έκτακτους και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

-     Να λεχθούν επιτέλους οι αλήθειες σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμών, τις πραγματικές ανάγκες, ιδιαίτερα με τα καινούρια δεδομένα. Να μη θυματοποιηθούν χιλιάδες νέοι και νέες που θα τρέξουν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις για «ένα πουκάμισο αδειανό», χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο

-     Το ΥΠΠΟ να εξετάσει επιτέλους σοβαρό τα προβλήματα και τα ζητήματα που εγείρονται και για τους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν πολυετή παρουσία και μηδενικά εργασιακά δικαιώματα

-     Οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που έχουν μετατραπεί σε μια νύχτα από εργαζόμενοι σε «αυτοεργοδοτούμενους» χωρίς δικαιώματα και με απώλεια του 35% των εισοδημάτων τους να αποκατασταθούν και να ξαναγίνουν εργοδοτούμενοι. Προειδοποιούμε ακόμα μια φορά το ΥΠΠΟ ότι αυτή θα είναι η επόμενη δικαστική βόμβα που θα σκάσει, αφού η «αυτοεργοδότησή» τους είναι παράνομη, πέρα βέβαια από παντελώς απαράδεκτη.

-     Να σταματήσουν οι διαδικασίες επαναπροκήρυξης προσφορών για την «αγορά υπηρεσιών» το καλοκαίρι, κάτι το οποίο σχεδιασμένα γίνεται για να εκδιωχθούν εκπαιδευτικοί που τώρα εργάζονται.

Αυτά δεν τα λέμε τώρα προεκλογικά. Μας ακούτε και μας βλέπετε εδώ και 3 χρόνια να υποστηρίζουμε και να παλεύουμε τις ίδιες θέσεις. Πολλές φορές δίπλα και μαζί σας. Δικαιωνόμαστε. Δυστυχώς.

Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Ελπίζουμε το ΥΠΠΟ να μην επιλέξει και πάλι το δρόμο της κάθετης αντιπαράθεσης με εκτάκτους, συμβασιούχους, αντικαταστάτες και με «αγορά υπηρεσιών» εκπαιδευτικούς. Να συμπεριφερθεί νούσιμα για να αποφευχθεί το μπάχαλο στην παιδεία.

Σε ότι μας αφορά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το δίκιο. 

*Επικεφαλής του  Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, υποψήφιος βουλευτής

 

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










108