«Αριστοτέλης» - Ψάχνοντας για το μεμπτό και την παιδαγωγική αξία του


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Ως Διευθυντής δηλώνω πως δεν πρόκειται να δεχθώ σε τάξη μαθητή με Tablet, όπως φυσικά δε δέχομαι μαθητή με τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή μέσω της οποίας πιθανό να γίνει φωτογράφηση, βιντεογράφηση, ηχογράφηση. Η εκπαιδευτική νομοθεσία είναι για το μόνο πράγμα που είναι πολύ ξεκάθαρη και προνοεί αυστηρότατες ποινές. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε Διευθυντές ως παιδαγωγικά ή τεχνολογικά «αγράμματους» επειδή αρνούνται να υιοθετήσουν τα τερτίπια κάποιων.

Επειδή η μνήμη μας είναι επιφανειακή, ας θυμηθούμε  το φιάσκο της αγοράς φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πολλά λεφτά ξοδεύτηκαν προς όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων, αρκετά από το υστέρημα  μεροκαματιάρηδων και φτωχών οικογενειών, δήθεν για το καλό της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής πράξης. Είμαι έτοιμος να ακούσω πόσοι, που και πώς το έχουν χρησιμοποιήσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο παρά τις κατά καιρούς απέλπιδες προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας να πείσει μαθητές και εκπαιδευτικούς να πάρουν τους φορητούς υπολογιστές στα σχολεία για δειγματικά μαθήματα.

Παρόμοια ιστορία συνέβηκε με τον «Αριστοτέλη». Χωρίς κανένα απολύτως προγραμματισμό, χωρίς να προηγηθεί κανένα έστω κείμενο/άρθρο για την εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία του εγχειρήματος (προσωπικά δεν είμαι πεπεισμένος για την παιδαγωγική αξία του όπως έχει τη δεδομένη στιγμή), χωρίς να καλεστούν οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για πιθανούς τρόπους αξιοποίησης του και ενημέρωση για διαδικασίες ασφάλειας (του υλικού, των προσωπικών δεδομένων και τις υποχρεώσεις της σχολικής μονάδας έναντι του μαθητή και έναντι της νομοθεσίας) τα σχολεία παραλαμβάνουν τη σχετική εγκύκλιο.

Ας με πείσει λοιπόν κάποιος για την παιδαγωγική αξία του «Αριστοτέλη», τη στιγμή που στα σχολεία απαγορεύεται το ασύρματο δίκτυο, επομένως τα tablets δεν θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ας μας πείσει κάποιος ότι το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο ΨΕΠ για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια από το ΥΠΠ δεν είναι ικανοποιητικό, η έχει αξιολογηθεί και τα αποτελέσματα του είναι τόσο ικανοποιητικά που επενδύουμε -(όχι σε ευρώ αλλά σε έργο - σε επιπρόσθετο περιεχόμενο. 

Τέλος, παρά τα λίγα που γνωρίζω περί τεχνολογίας, είμαι σίγουρος πως η πλειοψηφία των βιβλίων βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή (αυτά του Γυμνασίου λόγω νέων Αναλυτικών) και αρκετά βρίσκονται ψηφιοποιημένα στη σελίδα του ΠΙ Ελλάδας. Προς τι λοιπόν η όλη ιστορία με τα tablets αφού τα σχολεία μας διαθέτουν ικανό αριθμό ΗΥ συνδεδεμένων με το διαδίκτυο και στο σπίτι τα παιδιά έχουν τον επιχορηγημένο φορητό υπολογιστή;

*Διευθυντής Λυκείου Αγίας Φυλάξεως




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











163