«I criticize by creation, not by finding fault»


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΕΡΑΦΕΙΜ*

Δύναμη είναι να μιλάς ορθολογικά, με επιχειρήματα, με παραδείγματα, με προτάσεις, με σοβαρότητα και επιστημοσύνη. Δύναμη είναι να συζητάς την ουσία του πράγματος. Δύναμη είναι η τέχνη της πειθούς. Δύναμη είναι να διαλέγεσαι με κοσμιότητα. Δύναμη είναι τα οξυδερκή μυαλά, όχι τα απύλωτα στόματα.

Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που απαντώ σε προσωπική επίθεση. Επιδιώκω το διάλογο, ναι. Δεν θέλω, όμως, να μπω στον φαύλο κύκλο προσωπικών διενέξεων που δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν σε κανέναν. Δεν έχω να χωρίσω τίποτε με την ΟΕΛΜΕΚ. Ούτε και με κάποιον άλλο. Να δώσω κάποιες απαντήσεις εν τάχει και κλείνει το ζήτημα οριστικά εκ μέρους μου.

(1)   Εξετάσεις - το έχω πει πολλές φορές: οι εξετάσεις ελέγχουν τις γνώσεις του εκπαιδευτικού και όχι την καταλληλότητά του γενικώς. Ένα μέρος της καταλληλότητας θα ελεγχθεί στο σύστημα μοριοδότησης, ένα άλλο μέρος στην παιδαγωγική κατάρτιση και την αξιολόγηση. Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η καθηγήτρια του Παν. Κύπρου, Μαίρη Κουτσελίνη: «δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει με εξετάσεις, μόνο, η επιλογή των καλύτερων. Μπορεί, όμως, η εξέταση να κρατήσει τους χειρότερους, έξω από την εκπαίδευση (Loeb et al. 2007)».

(2)   «Ότι αυτοί οι συνάδελφοι είναι ανίκανοι και πρέπει να έλθετε εσείς οι ικανότατοι για να σώσετε την εκπαίδευση;  Προσγειωθείτε, λίγη μετριοπάθεια δεν βλάπτει». Δεν είπα πουθενά ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης είναι ανίκανοι. Ούτε ότι εγώ είμαι καλύτερος από αυτούς επειδή έχω αποκτήσει ένα τίτλο. Είχα εξαιρετικούς φιλολόγους σε Γυμνάσιο και Λύκειο και τους χρωστώ αυτό που είμαι σήμερα. Πάντα τους κοιτάζω με αγάπη και εκτίμηση. Με κάποιους από αυτούς συνεργάζομαι ακόμα.

(3)   Είπα, όμως, ότι υπάρχουν και καθηγητές που δεν μπορούν να επιτελέσουν πλήρως το καθήκον τους. Πόσοι είναι; Ελάχιστοι. Γιατί να είναι στην εκπαίδευση; Να τους απομακρύνουμε; Να το κάνουμε. Τι θα γίνει με όσους θέλουν να μπουν στο σχολείο, όμως; Στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι εξαιρετικοί. Ε-ξαι-ρε-τι-κοί! Όχι όμως όλοι. Τα δάχτυλα ενός χεριού δεν είναι όλα τα ίδια. Γιατί έστω και αυτοί οι λίγοι να μπουν στην εκπαίδευση; Μπορούμε συζητήσουμε τρόπους για να αποφύγουμε αυτά τα δυσάρεστα; Κατέθεσα έναν. Έχετε κάποιον καλύτερο; Ελάτε να τον συζητήσουμε. Δέχομαι αντιπροτάσεις.

(4)   «Ο κατάλογος είναι ένας κοινωνικά καταξιωμένος θεσμός». Απάντηση: «πρόκειται για ένα σύστημα που δεν αφήνει περιθώρια για «ρουσφέτι», αλλά ταυτόχρονα δεν έχει σχέση με κριτήρια αξίας. Δεδομένου ότι βασικό κριτήριο είναι η ημερομηνία λήψης πτυχίου, εμφανώς παραβιάζει την αρχή για επιλογή των καλύτερων, και μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεσμός μη αξιοκρατικός. Για παράδειγμα, ο τελευταίος σε επίδοση φοιτητής που τελειώνει τις σπουδές του τον Ιανουάριο, προηγείται του πρώτου φοιτητή που τελειώνει τον Ιούλιο του ιδίου έτους» [Επιτροπή Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης: http://www.refernet.org.cy/images/media/assetfile/EkpedeftikiMetarrithmisi.GR[2].pdf]

(5)   «Τα κροκοδείλια δάκρυα για τους συμβασιούχους ας τα αφήσει για άλλη περίπτωση ο κ. Σεραφείμ και να μην προσποιείται ότι τον ενδιαφέρουν αυτοί και το μέλλον τους». Εγώ δεν αμφισβητώ την έγνοια της ΟΕΛΜΕΚ για τους συμβασιούχους. Πράγματι τους στηρίζει. Κάνει ό,τι μπορεί και μπράβο της. Να μου επιτρέψει, όμως, η ΟΕΛΜΕΚ το ίδιο να κάνω και εγώ: τονίζω ξανά, λοιπόν, ότι στηρίζω τους συμβασιούχους και ότι θεωρώ απαράδεκτο να μην τηρήσει το κράτος τις δεσμεύσεις του έναντί τους. Είναι πολύτιμη η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι συμβασιούχοι μέσα στην τάξη και είναι παράλογο να μιλά κανείς για την αξία της παιδαγωγικής κατάρτισης και να πετά στον δρόμο τους παιδαγωγικά καταρτισμένους.

(6)   «Είναι δίκαιο ένας μεταπτυχιακός τίτλος άσχετος με την εκπαίδευση να μοριοδοτείται με 10 μονάδες και το ίδιο να μοριοδοτείται και μια δεκάχρονη υπηρεσία στην εκπαίδευση;» Απαντώ ευθέως: ΟΧΙ! Ποτέ δεν είπα ότι δέχομαι την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ως έχει. Διαφωνώ με τη χορήγηση μορίων σε άσχετους μεταπτυχιακούς τίτλους, θεωρώ υπερβολική την ποσόστωση για τις εξετάσεις (50% στην πρόταση του υπουργείου) και την απόκτηση διδακτορικού τίτλου (20%), και επίσης θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα μόρια σε όσους έχουν προϋπηρεσία. Πάλι συμφωνώ με την ΟΕΛΜΕΚ. Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν.

Αγαπητοί μου συμπολίτες και εκλεκτοί μου συνάδελφοι, δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο. Δέχομαι, σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα την τεκμηριωμένη κριτική και τον γόνιμο αντίλογο. Μην ξεχνάτε ότι η αντιλογία, η αντιπαράθεση λόγων (όχι ύβρεων) μόνο επιλήψιμη δεν είναι. Αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη συστατικά του ελληνικού μας πολιτισμού. Ο Σωκράτης, «ο της πόλεως οίστρος», η «αλογόμυγα» που δεν άφηνε τους Αθηναίους συμπολίτες του να εφησυχάσουν, αλλά τους καλούσε διαρκώς να συζητούν με κριτικό τρόπο τα ζητήματα της πόλης τους, αποτέλεσε πρότυπο και σύμβολο γόνιμου πνεύματος αντιλογίας. Μπορούμε και πρέπει να έχουμε στον νου μας τον Σωκράτη.

Σημείωση: αυτό το κείμενο συνετάχθη με ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ευθύνη. ΚΑΝΕΝΑ άλλο μέλος της Ομάδας Δράσης για την Αναδόμηση του Συστήματος Πρόσληψης Εκπαιδευτικών στη Δημόσια Εκπαίδευση ΔΕΝ δεσμεύεται από το κείμενο αυτό.

 *Honorary Research Fellow, University College London




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










157