Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι Εκδόσεις Λειμών (Αθήνα) προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Ελλάδα σε Κίνδυνο, Ιδέες και Θέσεις για Εθνική Ανασύνταξη», του συγγραφέα Περικλή Νεάρχου, Πρέσβη επί τιμή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, στις 7:00 μ.μ., στην Αίθουσα 010, Κτήριο 7, στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στην Πανεπιστημιούπολη (Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά).
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Χριστοφίδης, η Ευρωβουλευτής
Ελένη Θεοχάρους, ο Πρέσβης επί τιμή κ. Χρήστος Ψιλογένης, και ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κ. Γιώργος Κέντας. Θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση από τον συγγραφέα του βιβλίου, Περικλή Νέαρχου και συζήτηση.
Το βιβλίο «Η Ελλάδα σε Κίνδυνο, Ιδέες και Θέσεις για Εθνική Ανασύνταξη» αναφέρεται στη σημερινή κρίση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και στην αδιέξοδη πολιτική που ακολουθήθηκε. Η τελευταία παρουσιάζει ένα τριπλό κίνδυνο:
• να υποστεί η Ελλάδα μια δύσκολα αναστρέψιμη οικονομική καταστροφή,
• να υποστεί νέους εκβιασμούς στα εθνικά θέματα, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, στην οποία βρίσκεται,
• να υπονομευθεί η εσωτερική συνοχή και το εθνικό της μέλλον από την εθνική αποδόμηση, που προωθεί συστηματικά η παγκοσμιοποίηση και ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός.
Ο συγγραφέας εξετάζει, στο πρώτο μέρος του βιβλίου, την εσωτερική πτυχή της κρίσεως και τις ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών της Μεταπολιτεύσεως για την εγκαθίδρυση ενός θλιβερού καθεστώτος κομματοκρατίας. Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται δια μακρών στις ευθύνες της Ευρώπης. Στην εκτροπή της, κατά κύριο λόγο, προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την ταύτισή της με την παγκοσμιοποίηση. Στο τρίτο μέρος, ο συγγραφέας προτείνει ιδέες και θέσεις για έξοδο από τη σημερινή κρίση και ανασύνταξη της χώρας, με βάση μια εθνική στρατηγική.
Πληροφορίες:
Πανεπιστήμιο Κύπρου: τηλ. 22894305
Σύντομη περίληψη του βιβλίου
H σημερινή πρωτοφανής καταστροφή, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα , εν καιρώ ειρήνης, είναι η επιτομή της χρεωκοπίας του πολιτικού συστήματος και της κομματοκρατίας των τριών τελευταίων δεκαετιών. Η Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε ως πεδίο δοκιμής και η κρίση ως ευκαιρία για να επιβληθεί στη χώρα, υπό τη σημαία της Ευρώπης, ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση, ως δήθεν συνταγή σωτηρίας.
Η στυγνή και μονόπλευρη Ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας αναδεικνύει την άλλη, εξωτερική όψη της Ελληνικής κρίσεως, που δεν είναι άσχετη με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και την ταύτιση της Ευρώπης με την παγκοσμιοποίηση. Η Ελλάδα διατρέχει σήμερα ένα τριπλό κίνδυνο:
• δομική οικονομική καταστροφή, χωρίς διέξοδο αναπτυξιακής προοπτικής για άδηλο χρόνο,
• εκμετάλλευση της οικονομικής αδυναμίας της χώρας για πιέσεις και εκβιασμούς στα εθνικά θέματα και απειλή γενικά στην εθνική της ασφάλεια,
• εθνική αποδόμηση ως αποτέλεσμα των πολιτικών που προάγει ο διεθνής και Ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση.
Πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίσει ο Ελληνικός λαός τον τριπλό αυτό κίνδυνο; Το βιβλίο αυτό επιχειρεί μια απάντηση και προτείνει ιδέες και θέσεις για εθνική ανασύνταξη και ένα νέο, ελπιδοφόρο μέλλον του Ελληνικού λαού, αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού του.