«iDecide - Ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό εργαλείο για λήψη αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς»


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συνέντευξη Τύπου με θέμα«iDecide-Ένα Καινοτόμο Ηλεκτρονικό Εργαλείο για Λήψη Αποφάσεων χωρίς Αποκλεισμούς».Η Συνέντευξη σήμανε την ολοκλήρωση του Έργου iDecideκαι σε αυτήν ανακοινώθηκε η διοργάνωση, στην Κύπρο, του τελικού σχετικού συνεδρίου.

Το Έργο iDecideεντάχθηκε στο πλαίσιο του ERASMUS+ (Βασική Δράση 3 - Υποστήριξη για Μεταρρυθμίσεις Πολιτικής) και συγκεκριμένα στην Προτεραιότητα 1 «Μείωση των ανισοτήτων σε μαθησιακά αποτελέσματα που επηρεάζουν τους μαθητές από μειονεκτικά περιβάλλοντα» και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και συγκεκριμένα του Στόχου για την προώθηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους και της πολιτικής του Υπουργείου για εξάλειψη των ανισοτήτων από την εκπαίδευση. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι εταίροι του Έργου ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στη διαδικασία λήψης συμπεριληπτικών αποφάσεων εντός της σχολικής μονάδας, με στόχο τη μείωση της περιθωριοποίησης ευάλωτων ομάδων μαθητών.

Το ηλεκτρονικό εργαλείο iDecide είναι μια εύχρηστη και γρήγορη εφαρμογή, η οποία παρέχει:

  • Πρακτικές συστάσεις για διευθυντές/τριες και εκπαιδευτικούς για 23 τομείς αποφάσεων, οι οποίοι αφορούν στην καθημερινή ζωή του σχολείου και για 73 υποκατηγορίες μαθητών/τριών, με σκοπό τη συμπερίληψή τους στο σχολείο (για παράδειγμα παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα μαθησιακών δυσκολιών, θέματα νοητικής ή σωματικής αναπηρίας, παιδιά με θέματα Υγείας ή ψυχικής υγείας κ.ά.).
  • Υποστηρικτική βιβλιογραφία και εκθέσεις φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις 73 υποκατηγορίες μαθητών/τριων.
  • Την ευκαιρία σε περιθωριοποιημένες ομάδες να ακουστούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο σχολείο.
  • Τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς/κηδεμόνες για συλλογικές αποφάσεις μέσα από δημοσκοπήσεις και δημόσιες συζητήσεις.
  • Τη δυνατότητα προσαρμογής με βάση το συγκεκριμένο συγκείμενο διαφόρων τύπων σχολείων σε διαφορετικές χώρες.

Το ΥΠΠ ηγήθηκε και συντόνισε το Έργο, στο οποίο συμμετείχαν επτά οργανισμοί από πέντε συνολικά χώρες:

  • Το Πανεπιστήμιο Πιτέστι της Ρουμανίας
  • Το Ερευνητικό Κέντρο Louth and Meath της Ιρλανδίας
  • Ο Δήμος Λουζάδα της Πορτογαλίας
  • Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου της Ελλάδας
  • Η Εταιρεία Innovade της Κύπρου και
  • Το Κέντρο Προώθησης της Έρευνας και της Ανάπτυξης στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, CARDET, επίσης από την Κύπρο.

Το πρόγραμμα με διάρκεια τριών ετών, ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και στις 25 Οκτωβρίου 2018 θα διεξαχθεί το τελικό συνέδριο του Έργου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του εργαλείου σε πέντε χώρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών ενιαίας εκπαίδευσης. Προσκεκλημένη ομιλήτρια του συνεδρίου είναι η Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης DeborahYoudell από το Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το έργο της Youdell βρίσκεται στο προσκήνιο του αναπτυσσόμενου πεδίου της βιοκοινωνικής εκπαίδευσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181