«Δεν είναι σημαντικό ποιου συντρόφου θα επικρατήσει η γνώμη, ούτε θα επικρατεί η εξισορροπητική άποψη του μέσου όρου, αλλά κύριο μέλημα είναι η αναζήτηση της λειτουργικότητας ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη και η δημιουργία».
Αυτό το απόσπασμα, από το τελευταίο βιβλίο του διακεκριμένου Έλληνα παιδοψυχίατρου και συγγραφέα Δρα Δημήτρη Καραγιάννη, απομονώθηκε όχι τυχαία, από τη Δικηγόρο Έλενα Πατέρα (διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας), η οποία στην εισαγωγική παρέμβασή της στην εκδήλωση της 5ης Νοεμβρίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον χαρακτήρα αντιπαράθεσης που διακρίνει το νομικό σύστημα στο κυπριακό Οικογενειακό Δίκαιο, το οποίο θεωρεί σημαντική την επίδραση της υπαιτιότητας σε υποθέσεις διαζυγίου, προς βλάβη των ανθρώπινων σχέσεων.
Το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος» στο Πανεπιστήμιο Frederick είχε έρθει αναζητώντας απόψεις, δρόμους, απαντήσεις κι ερεθίσματα ακριβώς πάνω σε αυτό το ταυτόχρονα απλό και πολυσύνθετο ζήτημα της ισορροπίας στις ανθρώπινες και ακόμα πιο ιδιαίτερα στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Στο πάνελ, ο συγγραφέας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο FrederickΔρ Δημήτρης Καραγιάννης, μαζί με τη Δρ Ιωάννα Κατσουνάρη, Λέκτορα Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick και τη Δρ Παναγιώτα Μάμα, Παιδοψυχίατρο στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Ο Δρ Καραγιάννης, το βιβλίο του οποίου «Έρωτας ή Τίποτα» στάθηκε η αφορμή για την πιο πάνω εκδήλωση, με λόγο περιεκτικό και κυρίως βατό, συνδυάζοντας τον ορθολογισμό με το συναισθηματικό φορτίο, θύμισε σε όλους τις διαδρομές, τους δισταγμούς, τις αμφιταλαντεύσεις που ο κάθε άνθρωπος βιώνει μέσα στις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Υπέδειξε το πόσο εύκολα μπορούμε όλοι να παραδοθούμε σε ανασφάλειες και να τις κάνουμε πρόσχημα για επιθετικές συμπεριφορές και, ανέδειξε την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό και την κατανόηση ως τα πιο πολύτιμα εργαλεία για να σμιλεύουμε σχέσεις με γερά θεμέλια. Ειδικά, σε μία εποχή που καθορίζεται από την έντονη οικονομική κρίση που δοκιμάζει πολλές φορές σκληρά τις αντοχές των οικογενειακών και όχι μόνο δεσμών.
Η βραδιά, χαρακτηρίστηκε από τα πολλά ερωτήματα και παρεμβάσεις που έκανε το κοινό στο τελευταίο μέρος της, κάτι που ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο την ανάγκη που υπάρχει για τέτοιες εκδηλώσεις.
Χαρακτηριστικό επίσης και όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο ήταν το γεγονός πως ήρθαν πολλοί νέοι άνθρωποι, εκπρόσωποι της γενιάς που κυριολεκτικά μεγαλώνει μέσα στην κρίση βλέποντας πολλά από τα πρότυπα που υπήρχαν να μπαίνουν σε έντονη αμφισβήτηση.
Την εκδήλωση, έκλεισε ο Δρ Παναγιώτης Αλτάνης, Συντονιστής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Frederick, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην αγάπη του Δρ Καραγιάννη, τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο διδακτικό πεδίο δράσης του, εξήρε με ιδιαίτερο και γλαφυρό τρόπο την πολύ σημαντική προσφορά και συμβολή του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Frederick».