«Πειθαρχικές διώξεις» εκπαιδευτικών και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας το 2011


Μια ιστορική αναδρομή στην πολύκροτη υπόθεση μέσω του Paideia-News 

Τις τελευταίες μέρες επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα των πειθαρχικών διώξεων σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί απέχουν από τις εξωδιδακτικές τους δραστηριότητες και όχι μόνο. Μέσω του Paideia-News θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στη μνήμη μας την πρωτοφανή για τα συνδικαλιστικά θέσμια επιστολή, την οποία, αρχές Νοεμβρίου η τότε Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού παρέδωσε στην ΠΟΕΔ. Στην επιστολή που αποκάλυψε το Paideia-News στις 4 Νοεμβρίου 2011, η Νομική Υπηρεσία προειδοποιούσε: «Η άρνηση εκτέλεσης ενός συγκεκριμένου καθήκοντος που αποτελεί μέρος της συνολικής εργασίας υπαλλήλων δεν ισοδυναμεί με απεργία και συνεπώς δεν τυγχάνει συνταγματικής προστασίας».

Δυο μέρες αργότερα στις 6 Νοεμβρίου, ο τότε Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Πάμπος Παπαδόπουλος με άρθρο του στο Paideia-News σημειώνει: «Στην ίδια γνωμάτευση όμως συμπληρώνεται, όπως προανέφερα, ότι η αποχή από διδακτικές δραστηριότητες, επιμορφώσεις κ.ά. από τη στιγμή που είναι ομαδική απόφαση θεωρούνται απεργιακό μέτρο το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα γι αυτό δεν μπορούν να υπάρξουν πειθαρχικές διώξεις».

Αναδημοσιεύουμε τα δυο κείμενα:  

Βόμβα μεγατόνων της Γ. Διευθύντριας του Υπ. Παιδείας και της Νομικής Υπηρεσίας κατά των εκπαιδευτικών

«Μια επιστολή της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Παιδείας κ. Ολυμπίας Στυλιανού στην ΠΟΕΔ, μαζί με μια πρωτοφανή για τα συνδικαλιστικά θέσμια γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δημιουργούν νέα δεδομένα που αναμφίβολα θα προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις στις τάξεις, όχι μόνο των δασκάλων, αλλά όλων των εκπαιδευτικών.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Νομική Υπηρεσία γνωματεύει ότι οι εκπαιδευτικοί που υπακούουν σε αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους δεν προστατεύονται συνταγματικά. «Η άρνηση εκτέλεσης ενός συγκεκριμένου καθήκοντος που αποτελεί μέρος της συνολικής εργασίας υπαλλήλων δεν ισοδυναμεί με απεργία και συνεπώς δεν τυγχάνει συνταγματικής προστασίας» αναφέρει η κ. Στυλιανού στην επιστολή της προς την ΠΟΕΔ ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου. Επίσης προειδοποιεί τους δασκάλους σε περίπτωση που δεν διακόψουν τα μέτρα τους, θα διωχθούν πειθαρχικά, αλλά θα γίνει και αποκοπή από το μισθό τους».

Η Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τα μέτρα των εκπαιδευτικών

 ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ* 
Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΠΟΕΔ είναι η επιμόρφωση να γίνεται μόνο ενδοσχολικά, μη πραγματοποίηση της Χριστουγεννιάτικης γιορτής και απεργιακά. Σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα (29.3.1986 και αρ. φακ. Γ.Ε.46(Α)/67Λ/) όλα τα πιο πάνω μέτρα εμπίπτουν στα πλαίσια της απεργίας μια και πρόκειται «για οργανωμένη ομαδική από μέρους των δασκάλων αποχή από την εργασία τους για συγκεκριμένο χρονικά διάστημα».

Το μόνο δικαίωμα που θα μπορούσε να έχει το Υπουργείο είναι να προχωρήσει στην αποκοπή μισθού. Όμως με βάση γνωματεύσεις, αναφέρεται ότι οι απολαβές των δημόσιων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, παρέχονται χάριν του δημόσιου συμφέροντος, λόγω του δημόσιου λειτουργήματος τους προς εξασφάλιση των αναγκών τους και δεν θεωρούνται ως αντιστοιχούσες στην αξία ή/και αμοιβή της υπ' αυτών προσφερόμενης και παρεχόμενης εργασίας ή/και υπηρεσιώνΜε απλά λόγια το Υπουργείο θα δυσκολευτεί να προσμετρήσει την αξία της αποχής για ένα μικρό μέρος της εργασίας των εκπαιδευτικών.

Την Παρασκευή το βράδυ έχει δει το φως της δημοσιότητας στο paideia-news επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, μέσω της Γενικής Διευθύντριας, στην οποία αναφέρεται ότι τα μέτρα της ΠΟΕΔ δεν είναι συνταγματικά αιτιολογώντας τα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα (αρ. 46(Α)/1967/45 και ημερ. 11/10/2011). Στη νέα γνωμάτευση αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας ότι για να απαντήσει στηρίχτηκε σε προηγούμενη γνωμάτευση (29.3.1986 και αρ. φακ. Γ.Ε.46(Α)/67Λ/). Η γνωμάτευση του 1986 στην οποία αναφέρονται είναι αύτη την οποία έχει στα χέρια της η ΠΟΕΔ και ανέφερα στην αρχή.

Με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα η ανυπακοή εκτέλεσης καθήκοντος (πχ να μη δεχόμαστε επιθεωρητές στην τάξη) επισύρει πειθαρχικές διώξεις. Στην ίδια γνωμάτευση όμως συμπληρώνεται, όπως προανέφερα, ότι η αποχή από διδακτικές δραστηριότητες, επιμορφώσεις κ.ά. από τη στιγμή που είναι ομαδική απόφαση θεωρούνται απεργιακό μέτρο το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα γι’ αυτό δεν μπορούν να υπάρξουν πειθαρχικές διώξεις.

Συνάδελφοι, μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κανένα θέμα πειθαρχικών διώξεων για τα μέτρα της ΠΟΕΔ μια και στα μέτρα της η ΠΟΕΔ δεν υπάρχει τέτοιο μέτρο όπως το να μη δεχόμαστε επιθεωρητές στην τάξη. Γιατί στάλθηκε τότε η επιστολή; Την απάντηση την αφήνω στην κρίση του καθενός.

*Αντιπρόεδρος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Μέλος Γραμματείας ΠΟΕΔ»

Οι δυο αρχικές ειδήσεις στους κάτω συνδέσμους

*Βόμβα μεγατόνων της Γ. Διευθύντριας του Υπ. Παιδείας και της Νομικής Υπηρεσίας κατά των εκπαιδευτικών

*Η Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τα μέτρα των εκπαιδευτικών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











211