Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα Συνέδριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Πραγματοποιήθηκε χθες 13 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, συνέδριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτο (Π.Ι.), Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.) με θέμα Πιλοτική Εφαρμογή της Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών: Ζητήματα και ζητούμενα».Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως ο φορέας επιμόρφωσης του Υ.Π.Π., υλοποίησε την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της Επαγγελματικής Μάθησης κατά το 2015 – 2016. Μέσω του συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία για παρουσίαση του έργου και της εμπειρίας των σχολείων που συμμετείχαν στην πιλοτική φάση, αλλά και για παρουσιάσεις από πανεπιστημιακούς συνεργάτες του Π.Ι., οι οποίοι συνέβαλανστην ερευνητική τεκμηρίωση και τη θεωρητική πλαισίωση της Επαγγελματικής Μάθησης. Στην πιλοτική εφαρμογή της Επαγγελματικής Μάθησης συμμετείχαν φέτος 21 σχολεία (2 Νηπιαγωγεία, 12 σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, 5 σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και 1 σχολείο Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης).
Βασικό στοιχείο του Πλαισίου Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση είναι η υιοθέτηση της μεθοδολογίας της έρευνας δράσης στη διαδικασία της επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών και επίκεντρό της γίνεται το σχολείο.
Η κάθε σχολική μονάδα καλείται να δημιουργήσει, με τρόπο συστηματικό και στοχευμένο, ευκαιρίες επαγγελματικής μάθησης του διδακτικού της προσωπικού, με βάση αφενός τις εκπαιδευτικές ανάγκες της σχολικής μονάδας και των προτεραιοτήτων που θέτει και αφετέρου τις ατομικές ανάγκες των ίδιων των εκπαιδευτικών. Ακολουθώντας την πορεία της έρευνας δράσης, το σχολείο έχει ως αφετηρία την καταγραφή του ζητήματος που απασχολεί κατά προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς του και προχωρεί στη διερεύνηση του θέματος αυτού στο επίπεδο των μαθητών ή/και των γονέων. Στη συνέχεια, διενεργείται ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ειδικά για τα ζητήματα που το σχολείο έχει θέσει ως προτεραιότητές του. Ακολούθως, το σχολείο προχωρεί στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων σχετικών με το ζήτημα, καθώς και στην αξιολόγησή τους. Σε όλα τα βήματα της πορείας αυτής, η σχολική μονάδα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με υποστηρικτή/τρια λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 160 σύνεδροι όλων των βαθμίδων, εκ των οποίων εκπαιδευτικοί αλλά και στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές σχολείων και επιθεωρητές). Το Συνέδριο αποτέλεσε πολύ καλή ευκαιρία συζήτησης της εμπειρίας εμπλοκής στην Επαγγελματική Μάθηση και έδωσε χρήσιμα στοιχεία για λήψη απόφασης σχετικά με τη περαιτέρω διεύρυνση του θεσμού την επόμενη σχολική χρονιά.