«RESTART 2016-2020»: Προγράμματα €100 εκατομμυρίων για την έρευνα και την καινοτομία


Η ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου θα έχει πλέον στη διάθεσή της πόρους που προσεγγίζουν τα €100 εκατομμύρια για προώθηση του τομέα της έρευνας, τεχνολογίας, ανάπτυξης και καινοτομίας, μέσω του πολυετούς προγράμματος «RESTART 2016-2020» που παρουσίασε την Τετάρτη το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).
Ένα σημαντικό μέρος των προγραμμάτων επικεντρώνεται στους τομείς της ενέργειας, τουρισμού, κατασκευών, μεταφορών – ναυτιλίας, υγείας, γεωργίας, τροφίμων, περιβάλλοντος, πληροφορικής και επικοινωνιών και τεχνολογιών γενικής εφαρμογής.
Το πρόγραμμα που έρχεται ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς προσκλήσεις υποβολής ενδιαφέροντός, έχει ως στόχο της ανάδειξης του τομέα της έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας σε έναν από τους βασικούς συντελεστές στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Όπως ανάφερε στην ομιλία του κατά την παρουσίαση ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΠΕ Γιώργος Γεωργίου, το πρόγραμμα θέλει να διασυνδέσει το σύστημα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας της Κύπρου με την παραγωγική βάση της οικονομίας, στους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, με αναμενόμενα συνεπακόλουθα την πιο ενεργή συμμετοχή των φορέων του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας.
Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός των προγραμμάτων βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης στην Κύπρο και χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ. Είπε επίσης ότι το ΙΠΕ προχώρησε στην ετοιμασία των προγραμμάτων εφαρμόζοντας συμμετοχικό σχεδιασμό και προχωρώντας σε δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.
O Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συμμερίζεται το όραμα των Προγραμμάτων RESTART 2016-2020 και τον στόχο της ανάδειξης του τομέα της Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας σε έναν από τους βασικούς συντελεστές στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Σημειώνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες στην έρευνα και στην καινοτομία δεν δημιουργούν αυτόματα καινοτομία και δεν είναι αρκετές για να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή προοπτική, είπε ότι για να συμβεί κάτι τέτοια θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής και οικοσυστήματος που θα οδηγήσουν και στην πιο αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων, στην προώθηση των επενδύσεων στη έρευνα και την καινοτομία αλλά και την αξιοποίηση του εγχωρίου ερευνητικού δυναμικού στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η Κυβέρνηση είπε προσπαθεί να δώσει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία αυτού του οικοσυστήματος, στην προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών μέσα από νομοθεσίες, διαδικασίες, και θεσμικό πλαίσιο που θα είναι φιλικό και θα αναδεικνύει την έρευνα και την ανάπτυξη. Μεγάλο άλμα προς αυτή την κατεύθυνση είπε, είναι ο καταρτισμός και εφαρμογή της δήλωσης πολιτικής για την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Κύπρο, που θέτει σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις για την καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας.
Ως παράδειγμα ο Υπουργός έφερε τη νομοθεσία για την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις που αφορούν την καινοτομία και για νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο επενδυτικό νόμο για ταχεία αδειοδότηση με κριτήριο τις επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία από το γυμνασιακό κιόλας επίπεδο, όπως και της διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία.
Κατά την παρουσίαση της φιλοσοφίας και των βασικών αρχών σχεδιασμού των προγραμμάτων RESTART 2016-2020, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΠΕ Βασίλης Τσάκαλος ανέφερε ότι το ΙΠΕ έχει εισαγάγει ουσιαστικές δομικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς και διαδικασίες συμμετοχής και τα υποστηρικτικά εργαλεία εφαρμογής, καθιστώντας τη συμμετοχή της ερευνητικής κοινότητας πιο σύγχρονη και ουσιαστική. Ο στόχος, είπε, είναι η εντονότερη εστίαση στο αντικείμενο και το αποτέλεσμα των χρηματοδοτούμενων έργων.
Για πρώτη φορά η συμμετοχή των ενδιαφερομένων θα γίνεται μέσω της νέας Πύλης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΙΠΕ «IRIS». Στην ηλεκτρονική πύλη IRIS λειτουργεί Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποστήριξης (Help desk) και παρέχονται χρήσιμα έγγραφα και οδηγοί.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης οι πρώτες έξι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων των Προγραμμάτων: «Ολοκληρωμένα Έργα», «Έρευνα στις Επιχειρήσεις», «Διδάκτωρ», «Συμπληρωματική Χορηγία», «Ενθάρρυνση Συντονισμού Έργου στο Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020» και «Ορίζοντας 2020 Δεύτερη Ευκαιρία». Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται η ανακοίνωση των Προσκλήσεων Υποβολής Προτάσεων άλλων δώδεκα Προγραμμάτων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










109