ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΞΕΝΗ*
Το «Σεμινάριο αρχαίων ελληνικών για ενήλικες» αρχίζει τον νέο κύκλο των εργασιών του αύριο Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016. Όπως παλαιότερα, οι συναντήσεις είναι δίωρες και γίνονται κάθε Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (αίθουσα Β 211, ΧΩΔ 02, Πανεπιστημιόπολη), ενώ η φοίτηση είναι δωρεάν. Η πρώτη ώρα περιλαμβάνει συστηματική διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ενώ η δεύτερη αναφέρεται στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Όσον αφορά τη μέθοδο της γλωσσικής διδασκαλίας, δίνεται βαρύτητα στη διδασκαλία της αρχαίας γλώσσας μέσω της ανάλυσης της δομής της στα διάφορα επίπεδά της, ενώ ως τρόπος εμπέδωσης των φαινομένων και αξιολόγησης προκρίνεται η μεταφορά νεοελληνικών προτάσεων στα αρχαία ελληνικά.
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, μέσα από θεμελιακής σημασίας κείμενα της αρχαίας γραμματείας, παρουσιάζονται και αναλύονται εκείνες οι πολιτισμικές πρακτικές (cultural practices) που κατέστησαν την Αρχαία Ελλάδα σταθερό σημείο αναφοράς για τον ευρωπαϊκό κόσμο. Λ.χ. παλαιότερα αναλύθηκε η δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας βάσει του περίφημου Επιτάφιου Λόγου του Περικλέους. Φέτος αντικείμενο είναι ο ηρωϊκός και αριστοκρατικός κόσμος της αρχαϊκής εποχής (ανταγωνιστικό ιδεώδες κτλ) και βάση ανάλυσης η Ιλιάδα του Ομήρου.
Το σεμινάριο είναι προσαρμοσμένο στις προσλαμβάνουσες παραστάσεις ανθρώπων που αναπτύχθηκαν μορφωτικά κυρίως στο πλαίσιο των θετικών επιστημών. Η προτεραιότητα αυτή ετέθη λόγω του γεγονότος ότι το κοινό αυτό έχει συνήθως τις πιο λίγες ευκαιρίες να έλθει σε επαφή με την ελληνική αρχαιότητα. Ασφαλώς ευπρόσδεκτοι είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όμως διευκρινίζεται ότι, όπως και στους προηγούμενους κύκλους, οι φιλόλογοι μπορούν να συμμετέχουν μόνον ως ακροατές για ευνόητους λόγους. Η συζήτηση ειδικών φιλολογικών θεμάτων που αφορούν τη διδακτική μεθοδολογία των αρχαίων ελληνικών μπορεί να γίνεται σε ειδικές συναντήσεις.
Για διευκρινίσεις μπορείτε να αποτείνεσθε ηλεκτρονικώς στη Γραμματέα του σεμιναρίου, κ. Ζηνοβία Πολυκάρπου zinapolycarpou@yahoo.gr
* Αναπληρωτής Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου