«Τηλεγόνεια» ΑΠΚ: «Ζεύγη της σκέψης και του κόσμου. Ξαναδιαβάζοντας το ποίημα του Παρμενίδη»


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει την τέταρτη ομιλία του ετήσιου κύκλου διαλέξεων «Τηλεγόνεια». Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ, με θέμα «Ζεύγη της σκέψης και του κόσμου.  Ξαναδιαβάζοντας το ποίημα του Παρμενίδη» και ομιλητή τον Παναγιώτη Θανασά (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Η «Τηλεγόνεια» αποτελεί κύκλο επιστημονικών διαλέξεων, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό της Κύπρου, στα πλαίσια της δέσμευσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για την προώθηση της Διά Βίου Μάθησης, αλλά και του Ελληνικού Πολιτισμού. Στον κύκλο των διαλέξεων συμμετέχουν  κορυφαία ονόματα του χώρου των Ελληνικών Γραμμάτων τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Βεβαίωση  παρακολούθησης θα χορηγείται σε άτομα που θα έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον τρεις διαλέξεις. Χορηγός της φετινής σειράς διαλέξεων είναι ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης»

Πληροφορίες για τη τέταρτη διάλεξη: Ένα φάντασμα πλανάται επί αιώνες πάνω από το ποίημα του Παρμενίδη, σκιάζοντας την κατανόησή του: το φάντασμα του «μονισμού». Η θέση «όλα είναι ένα» εκλαμβάνεται έτσι ως αδιαμφισβήτητη προκείμενη, της οποίας κατάληξη αποτελεί το συμπέρασμα ότι ο Παρμενίδης απορρίπτει κάθε πολλαπλότητα και πολυμορφία και εντέλει αρνείται ολοκληρωτικά τον κόσμο των φαινομένων. Σε αντιδιαστολή προς αυτήν τη θεώρηση, θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε τους «δυισμούς» του ποιήματος, εντοπίζοντας τις δυαδικές μορφές και ζεύγη που είναι πανταχού παρόντα στο σωζόμενο κείμενο – με πρώτη τη δυαδικότητα οντολογίας και κοσμολογίας, δηλαδή Αλήθειας και Δόξας. Αλλά δυαδικές δομές συναντούμε και στο εσωτερικό των δύο αυτών τμημάτων: «Φως και Νυξ» στη Δόξα, «Είναι και Μηδέν» ή «Είναι και Νοείν» στην Αλήθεια. Ο οντολογικός μονισμός του Είναι μπορεί έτσι να ανανοηματοδοτηθεί στο φως αυτών των δυισμών και να καταστεί συμβατός με τον οντικό πλουραλισμό των φαινομένων.

Ο Παναγιώτης Θανασάς είναι Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και ΣΕΠ στο ΑΠΚΥ. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1996. Δίδαξε φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια του Tübingen, της Χαϊδελβέργης και της Κύπρου. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Προσωκρατικοί, Πλάτων, Αριστοτέλης), στον γερμανικό ιδεαλισμό (Χέγκελ), στη φιλοσοφία του Χάιντεγκερ και στη φιλοσοφική ερμηνευτική. Είναι εταίρος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt και διευθυντής του φιλοσοφικού περιοδικού Κριτικά. – Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Αναγνώσεις της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας: Το παράδειγμα της ερμηνείας του Αριστοτέλη από τον Χάιντεγκερ, το οποίο χρηματοδοτείται από το κυπριακό Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










189