Αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…


ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗ*

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε ως χώρα μετά από την καταστροφική συμφωνία Τρόικας-Κυβέρνησης τα λόγια του Πλάτωνα φαίνονται να είναι όσο πιο επίκαιρα από ποτέ. Εύστοχα τόνισε ότι «η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο» και πραγματικά σε αυτή την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που διανύουμε, στόχος για μια ευήμερη ανθρωπιστική κοινωνία πρέπει να είναι η παιδεία και συνεπώς η μόρφωση στην νέα γενιά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πρώτοι που πλήττονται από αυτή την κατάσταση είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας,  οι νέοι. Γι αυτό καλούμαστε μέσα από αυτές τις δυσμενείς καταστάσεις που κυριαρχούν εκτός αλλά και εντός των οικογενειών μας να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας.

Εμείς ως προοδευτικοί άνθρωποι δεν έχουμε απλά υποχρέωση να συμμεριζόμαστε την δύσκολη κατάσταση που βιώνει ξανά ο τόπος μας αλλά καθήκον μας είναι ο συνεχής και εντεινόμενος αγώνας για να μπορεί κάθε νέος/α να έχει το δικαίωμα στην μόρφωση.

Πρόσφατα η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (ΠΕΟΜ) κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο να καθιερώσει την ελεύθερη πρόσβαση των μαθητριών και μαθητών της Κύπρου στα Δημόσια Πανεπιστήμια και Δημόσιες Σχόλες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω την αύξησης του αριθμού εισακτέων φοιτητριών και φοιτητών. Πρόταση που πρέπει να συζητηθεί και να υλοποιηθεί άμεσα καθώςοι οικογένειες θα απαλλαχτούν από τα επιπλέον έξοδα των φροντιστηρίων αλλά και θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους νέους να σπουδάζουν στην χώρα τους. Μια πρόταση εφικτή και υλοποιήσιμη.

Επίσης πρόταση της Προοδευτικής Κ.Φ είναι αναθεώρηση του τρόπου μεταγραφών στα Κυπριακά δημόσια Πανεπιστήμια από ελληνικά και αλλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, μια απόφαση που θα βοηθήσει εκατοντάδες φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επίσης προτείνετε άμεση συνάντηση των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και επανεξέταση του ζητήματος των μεταγραφών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Όλες αυτές οι προτάσειςαφορούν αποκλειστικά την νέα γένια και προέρχονται από την ΕΔΟΝ την πιο μεγάλη Οργάνωση Νεολαίας αυτού του τόπου που δεν γυρίζει την πλάτη αδιαφορώντας για το τι γίνετε γύρω μας ή ακόμα χειρότερα κλείνοντας τα μάτια στους νέους όπως θέλουν πολλοί να κάνουν. Το γνωρίζουμε καλά, ότι αν η νέα γενιάδενβγει μπροστάρης μαζί με την Αριστερά στον αγώνα,ο ήλιος δεν θα γυρίσει. Γι αυτό καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συζητήσει και να υλοποιήσει της παραπάνω προτάσεις. Με σωστή διαχείριση δεν θα χρειάζεται ούτε ο διορισμός επιπλέον προσωπικού αλλά ούτε και η επέκταση των κτιριακών υποδομών. Καθώς θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό και η Κύπρος θα μπορέσει μέσα από αυτή την κρίση να ενισχύσει το εκπαιδεύτικό της σύστημα.

Κρατούμε τα όνειρα μας, συνεχίζουμε με νέες κατακτήσεις και έχουμε επίκεντρο κάθε νέο και νέα που δεν έπαψε να ελπίζει σε αυτό τον τόπο. Γιατί ένας στίχος λέει:«Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδίυπάρχει ελπίδα…»

*Μέλος Κ.Σ ΕΔΟΝ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










190