Να αποφύγουμε τους «Beppe Grillo»


ΤΟΥ ΓΙΑΓΚΟΥ ΖΗΝΩΝΟΣ*   

Αμέσως μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, πέρα από τις πολιτικές αναλύσεις που βρίσκουν όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή κερδισμένους, γινόμαστε μάρτυρες βαρυσήμαντων δηλώσεων σε σχέση με τα αυξανόμενα ποσοστά αποχής και την επιθυμία των πολιτικών να καταστήσουν την πολιτική ελκυστική προς τους πολίτες.

Τα υψηλά ποσοστά αποχής σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν την απογοήτευση της κοινωνίας από το σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου. Μέχρι πρόσφατα, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών εκφραζόταν κυρίως μέσα από την αποχή και τη λευκή ψήφο. Τα τελευταία χρόνια όμως, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών βρήκε ακόμη μια μορφή έκφρασης, τη λεγόμενη ψήφο διαμαρτυρίας, τη ψήφο δηλαδή που δίνεται σε κάποιο κόμμα ή υποψήφιο ως αντίδραση ως προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και την υφιστάμενη λειτουργία της πολιτικής ζωής.

Στην Ισλανδία, ο διάσημος κωμικός JónGnarrKristinsson, ίδρυσε το 2009, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα, το «Καλύτερο Κόμμα» σατιρίζοντας την πολιτική σκηνή. Ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, το 2010 κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος του Reykjavík πετυχαίνοντας ποσοστό 34,7%. Το πολιτικό πρόγραμμα του JónGnarrKristinsson περιελάμβανε προτάσεις όπως παροχή πετσετών χωρίς χρέωση σε όλες τις πισίνες και μια πολική αρκούδα για τον ζωολογικό κήπο του Reykjavík.

Στην Ιταλία, ο κωμικός BeppeGrillo εισήλθε το 2010 στην πολιτική σκηνή ιδρύοντας το «Κίνημα των 5 Αστέρων». Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές μέρες στην Ιταλία, ήταν ο πραγματικός νικητής, καθώς κατέγραψε ποσοστά που έφθασαν το 25,5%, στη βάση ενός ασυνάρτητου προεκλογικού προγράμματος που ξεπερνούσε κάθε όριο λαϊκισμού.

Στην Ελλάδα, 500.000 περίπου Έλληνες «υιοθέτησαν» τις ακραίες και επικίνδυνες θέσεις της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής η οποία πέτυχε πρωτόγνωρα ποσοστά σε μια χώρα που τον 20ο  αιώνα πέρασε από την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας και τη δικτατορία της Χούντας.

Στην Κύπρο, κατά κύριο λόγο, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών στις προεδρικές εκλογές εκφράστηκε μέσα από την αποχή η οποία, στον πρώτο γύρο των εκλογών συνέχισε την ανοδική τάση και έφθασε στο 16,86% σημειώνοντας αύξηση 6,48 μονάδων σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεσμεύτηκε μέσα από το προεκλογικό του πρόγραμμα να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτική διαδικασία έτσι ώστε να οικοδομηθεί μια νέα υγιής σχέση εμπιστοσύνης.

Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας δεν καταφέρουν να κερδίσουν αυτό το στοίχημα, τότε η δημιουργία φαινομένων και ανάδειξη πολιτικών όπως περιγράφονται πιο πάνω, δεν είναι μακριά από το να κάνουν αισθητή και πιο έντονη την παρουσία τους και στην Κύπρο.

*Οργανωτικός Γραμματέας ΝΕΔΗΚ

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










196